Attacken mot Tigers svenska fästmö

”Tiger Woods problem är Elins fel” – jämförs med Yoko Ono

SPORTBLADET

AUGUSTA

Världsettan Tiger Woods har problem i Masters. Det är flickvännen Elin Nordgrens fel, enligt golfexperter i USA.

Tigers svenska fästmö har till och med kallats ”golfens svar på Yoko Ono”.

Foto: AP
NYA YOKO ONO? Stora delar av den amerikanska golfpressen ifrågasätter nu hur fokuserad Tiger Woods är på golfen, sedan han har friat till sin svenska flickvän Elin Nordegren och öppet talat om ansvaret att bli förälder.

Första helgen i juni 2002 vann Tiger Woods sin åttonde major, US Open i Bethpage, New York. närmare 45 000 fans hyllade honom och golfjournalisterna konstaterade att världsettan var oslagbar och förmodligen från en annan planet.

Svenska Elin Nordegren gav honom en grattispuss. De hade varit ett par i mindre än ett halvår och var, precis som i dag, djupt förälskade. Vänner till paret har berättat att Tiger aldrig fallit så platt för en flickvän.

– Dom är perfekta för varandra, sa Jesper Parnevik.

Men sedan dess har sex majors spelats – och Tiger Woods har gått miste om segern i allihop. Istället har han svarat för några av sina sämsta rundor, och slutresultat, någonsin.

Under Masters i Augusta ifrågasätter stora delar av dem amerikanska golfpressen hur fokuserad Tiger egentligen är på sin golf. Han har ju friat till Elin, planerar ett bröllop och har öppet talat om ansvaret att bli förälder.

Nu debatteras Elins påverkan i både tidningskrönikor och tv-soffor. Tigern har blivit vek, Tigern har blivit mänsklig, enligt många.

Funderar på bröllopet?

Det har gått så långt att flera tidningar före Masters elakt rapporterat att Tigers svenska flickvän kanske har kontaktat Yoko Ono, för att ”lära sig mer om hur man kan påverka en stor mans karriär”. En tidning i Kalifornien hängde nyligen på och rapporterade felaktigt att Elin och Yoko faktiskt skulle ha träffats...

The Star Ledger i New Jersey skrev i veckan att det ryktas om hur ”Tiger lämnar USA-touren för att bilda the Plastic Elin Band”.

Bob Gillespie är golfkrönikör från The State i South Carolina litar på att Tiger mår bra, men undrar om golfstjärnan kanske ”funderar för mycket på mönstret på bröllopsservisen”.

New York Posts krönikör Clifton Brown skriver att Woods ”måste vinna Masters för att slippa frågorna om Elin”.

En positiv Elin-effekt

Andra väljer att inte vara så ifrågasättande. Erkände Golfweek Magazine skriver att Tiger Woods vann ytterligare en major när han sent i höstas förlovade sig med svenska Elin.

ESPN skriver om en positiv ”Elin-effekt”, där Tiger mognat vid sidan av golfbanan.

Och huvudpersonen själv konstaterade före veckans storturnering att allt negativt snack förstås är nonsens:

– Golf är mitt yrke, men det är inte vad jag är som människa. Man måste ha rätt folk omkring sig och med Elin är allt så mycket bättre.

– Med Elin har jag rätt balans i privatlivet.

Men sedan sa han något som förvånade många:

– Golf är ju inte allt här i livet...

Det har Tiger Woods aldrig sagt tidigare.

Alla som är något inom golf deltar i debatten om Elin, under Masters:

– Självklart är Elin bra för Tiger, säger Jack Nicklaus.

– Men än vet vi inte hur livet som gift påverkar Tigers golf, påpekar Arnold Palmer.

Det enda vi vet är att statistiken avslöjar att Tiger Woods förlorat sitt försprång till de övriga i världseliten. Och att han efter de första två dagarnas spel i Masters är hela sex slag från ledande Justin Rose, inför helgens avgörande.

Thomas Tynander