En jänkare tar hem det

Thomas Tynander: …men ”Fidde” blir bäste svensk någonsin på Augusta

SPORTBLADET

AUGUSTA

Tiger Woods genomlider "Dantes inferno" på Augusta, så nu har både Phil Mickelson och Fredrik Jacobson chansen att vinna US Masters.

Så då blir det väl en okänd jänkare.

Och allt är precis som vanligt.

Tiger Woods.

Mickelson är en favorit, kanske för att han lirar vänster och för att han ständigt misslyckas i Masters. Efter tre raka tredjeplatser på Augusta är "Lefty" nu närmare än någonsin, eftersom han aldrig tidigare varit i ledning inför en söndag i en major. Men jag är säker på att han sumpar det någonstans på de sista fyra hålen, i natt. Varför inte i vattnet på hål 15. Golfgudarna på Augusta har bestämt sig för att jävlas lite extra med stackars Phil.

Fredrik Jacobson har skaffat sig ett unikt läge att ordna Sveriges första herr-major. Banan passar honom bra, eftersom det är obefintlig ruff och de grymma greenerna i hans händer är fullt spelbara.

Och Fidde kan säkert skrämma slag på motståndarna, han saknar ju uppenbarligen nerver - och det är till hans fördel att han inte har med sig en bag av ångestladdade minnen från tidigare Masters.

Men seger?

Sorry, knappast.

Blir det svensk seger i en major så sker det i British Open.

Golfgudarna har koll även på oss svenskar. Det finns reglar för sånt där, det finns regler.

Unge Justin Rose, England, imponerade under de två första varven och hade ett bra grepp om ledningen.

Tredje varvet slukades han av demonerna. 42 slag första nio och 81 totalt är inget annat än en tragedi, för en sån lovande spelare.

Lokalblaskan i Augusta skriver en trevlig liten artikel om att Fredrik Ulf Yngve Jacobson är en modern svensk Seve Ballesteros och jag vet inte om det är så smickrande, precis. Seve var ju grym på att rädda sig ur tuffa lägen, men det berodde ju på att karl byggde en hel golfkarriär i skogsgläntor.

Ynge - en master på Augusta?

Allra intressantast är tidningens slutkläm, där de konstaterar att Jacobsons mellannamn Yngve mycket lämpligt betyder "Master".

Yngve?

Har jag missat nåt?

Jacobson har en egen hejarklack ute på Augusta National. Den lilla klungan leds av förre HV 71-spelaren Eddy Eriksson, från Jönköping, och ni som känner Eddy i Jönköping blir inte förvånade när jag skriver att han nästan blev utkastad av vakter för att han förde sånt liv längs repen.

- Vi är "Freddies Army", garvade han.

Jag tror Fidde gillar ståhejet.

Tiger Woods märkliga förmåga att misslyckas i majors blir allt mer påtaglig. Kroppsspråket visar att han lider och det måste vara diaboliskt, med tanke på att allt han gör granskas och analyseras.

Världsettan är på 20:e plats och nio slag från ledningen. Huah...

Det finns anledning att ha mycket synpunkter på de konservativa arrangörerna på Augusta. Men en sak ska de ha cred för: försäljningen på området är läskigt billig, det går att köpa ett bra glas öl för 15 spänn och en ordentlig dubbelmacka för bara hälften. Pengar har de gott om, i klubbhuset.

Fidde blir till slut sexa. Så bra har ingen svensk spelat US Masters.

En för oss okänd och trist jänkare vinner.

Kanske heter han Kirk Triplett (farbrorn som går ut med "Fidde" i kväll), eller nåt.

Bli inte förvånade.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM