”Nu kan jag vinna det här”

Drömrunda av Jacobson i natt: Seger har alltid varit målet

Foto: Christer Höglund
Kör så det ryker Fredrik Jacobson spelade drömgolf under tredje rundan i US Masters. Fem slag efter täten siktar "Fidde" nu mot att vinna den klassiska tävlingen.
SPORTBLADET

AUGUSTA

Ingen svensk herrspelare har vunnit en major.

Ingen har ens varit i närheten av en grön kavaj i US Masters.

Men Fredrik Jacobson har chansen.

- Jag kan vinna det här, sa han och njöt i natt av sin åttondeplats.

Foto: Christer Höglund
Sexa i British Open Namn: Fredrik Jacobson. Ålder: 29 år. Längd/vikt: 185 cm/80 kg. Från: Kungsbacka. Familj: Hustrun Erika Juthage, som väntar barn i maj. Bor: West Palm Beach, Florida. Blev proffs: 1994. Meriter: Två segrar (Volvo Masters, Algarve Open de Portugal och Omega Hong Kong Open, samtliga 2003), femma i US Open 2003, sexa i British Open 2003. Världsranking: 19. Aktuell: Gick runt tredje varvet i US Masters på 67 slag och har chansen att vinna turneringen i dag.

Lördagarna i en stor turnering kallas ofta "moving day". På Augusta National var Fredrik Jacobson i natt den spelare som flyttade fram sina positioner bäst av samtliga spelare. Efter en näst intill felfri runda på 67 slag lyfte han 20 placeringar i resultatlistan.

- Jag fortsatte spela bra från tee till green men skillnaden mot tidigare var väl att puttningen äntligen stämde riktigt bra, sa han.

Inför nattens avgörande har Jacobson skaffat sig det bästa svenska läget någonsin, efter en lördag. Han etablerade sitt namn på ledartavlan efter birdies på hål 5, 7, 9 och 10.

- Jag tittade inte så mycket på ledartavlan, faktiskt. Men när jag gör det nu, så här efteråt, känns det rätt bra. Jag har ju kontakt.

Efter ytterligare två birdies på andra halvan, på de långa hål 13 och 15, var han bara tre slag från ledning. Men ett bunkerbesök på sista hålet slutade i rundans enda bogey.

- Det var ett bra inspel men det vek av till höger. Det kan ha varit nån lera på bollen...

Åttondeplatsen inför dagens avslutning är en bekräftelse på att Fredrik Jacobson etablerat sig i den yttersta världseliten. Femteplatsen i US Open och sjätteplatsen i British Open var ingen tillfällighet.

- Jag har ju flyttat hit för att spela med dom allra bästa och nu känner jag inte samma förvåning när jag kliver in på en driving range.

Känner du även mentalt att du är en del av den yttersta världseliten och att du SKA vara med och hugga på en seger här?

- Ja, det gör jag ju. Det gick ju bra i dag, ha ha.

- Men, visst, jag måste ju ha inställningen att jag kan vinna det här, det är enda chansen att ta chansen. Jag känner att jag har bra kontroll, just nu.

Saknar respekt

Det som imponerar mest är lugnet och bristen på respekt, både för startfältet och Augusta National.

- Jag är inte rädd längre. Första hålen i torsdags kanske jag hade för mycket respekt, men nu träffar jag bollen bra.

Det handlar om att våga.

Och det gör Fredrik Jacobson.

Så pass bra att han nu har chansen att bli förste svenske herrspelare att vinna en major.

- Det har alltid varit målet. Jag tror jag har chansen om jag bara får till en till bra runda, sista varvet, säger han

Fredrik Jacobson laddade i natt upp med att spela kort, i det hyrda huset, tillsammans med gravida hustrun Erika och tränaren Rikard Fors, med sin bror Thomas.

- Vi ska bara mysa och ta det lugnt. Men det är en del prestige, skrattar Erika.

Blir det vinst i natt har Fredrik Jacobson skrivit golfhistoria. Då väntar mer än ett parti kort, tillsammans med närmaste vännerna. Då blir det fest, i traditionell grön segerkavaj. Och det är fullt möjligt, så bra golf som Fredrik Jacobson spelar just nu.

Spelarna som gör upp om segern på Augusta

Phil Mickelson, USA

Foto: Grafik: AP
Alla ville prata med "Fidde".

Chris DiMarco, USA

Utslaget på 18:e hålet.

Paul Casey, England

Ernie Els, Sydafrika

Fredrik Jacobsob, Sverige

Bernhard Langer, Tyskland

Vijay Singh, Fidji

Padraid Harrington, Irland

Thomas Tynander