Så långt efter är svenska golfare

”Målet är att bli bland de 50 bästa”

SPORTBLADET

Fjolårssäsongen gav mersmak.

Nu vill Peter Hedblom ta steget över till PGA-touren i USA för att fajtas med världseliten på riktigt.

– Det är helt klart målsättningen att spela där nästa år, förklarar Peter Hedblom.

Foto: ROLF ANDERSSON
Äntligen. Peter Hedblom har haft en tuff säsongsstart, men efter en andraplats för tre veckor sedan verkar det ha släppt.

Han kom tillbaks efter skada ifjol och gjorde en kanonsäsong direkt. I år skulle han steget upp i den absoluta europatoppen.

Men inledningen påsäsongen har varit tuff. Spelet har låst sig och han har haft svårt att leva upp till sina egna förväntningar.

– Kanske att jag ville lite för mycket efter förra året och det har väl inte stämt hundra ännu, förklarar han.

Men sjundeplatsen i Sevilla för en månad sedan var ett lyft.

Och andraplatsen i Fuerteventura för tre veckor sedan kan vara starten på ännu en bra sommarsäsong av Hedblom.

– Min målsättning är ju att ta mig upp bland de 50 bästa på världsrankingen. Då får man spela nästa alla stora tävlingar och majors, berättar han.

”Lite besviken”

Andraplatsen på Kanarieöarna var värd drygt 1,1 miljon kronor. Den säkrade definitivt kortet för nästa säsong och lyfte Hedblom upp en bra bit på alla listor. Nu kan han slappna av och spela ut.

– Det känns skönt men jag är ändå lite besviken eftersom jag spelade bra hela veckan och man vill ju alltid vinna. Det var bara synd under slutvarvet att jag inte riktigt fick igång drivern, säger Peter Hedblom, som bara var ett ynka slag efter fransmannen Christian Cévaer.

Annars har det varit puttningen som varit Hedbloms problem under de senaste åren. Han har bytt till en bröstputter som fungerar bra periodvis, men han sänker för lite puttar från medeldistans för att vara nöjd.

– Men det var väl det jag var mest nöjd med den tävlingen att jag faktiskt puttade rätt bra under press i slutet, berättar Peter.

Tränade med Wie

Han började för tre år sedan att träna med amerikanen Gary Gilchrist, som också tränar Michelle Wie. I vintras spelade Hedblom ett träningsvarv med Wie, och han blev imponerad.

– Otroligt att en 14-åring kan slå såna slag... speciellt i motvind märkte man vilken bra flykt hon har i bollen, berättar han.

Om allt går enligt planerna kommer Peter Hedblom att försöka kvala till PGA-touren i USA i höst. Men han ställer vissa krav på sig själv.

– Jag åker inte över dit om jag inte vinner någon tävling under säsongen i år. Jag vill ha lite vinnarkänsla om jag ska dit för det är stenhårt att klara kvalet, förklarar han.

Och han måste också få allt att fungera med familjen. Ekonomiskt är det bättre förutsättningar i USA och kanske att man flyttar över efterhand för att se hur det fungerar.

De senaste två veckorna har Peter Hedblom missat kvalgränserna knappt och väntar fortfarande på det stora lyftet.

Som ska ta honom ända upp till toppen.

Hedblom om sin statistik i år: ”Jag slog längre förr”

Martin Strömberg

ARTIKELN HANDLAR OM