Så ska han klara psyk-attacken

Montgomerie: Det kan vara otroligt skrämmande att spela Ryder i USA

SPORTBLADET

Senast mobbades han av en patriotisk hemmapublik.

När Ryder Cup nu återvänt till USA riskerar skotten Colin Montgomerie en upprepning.

- Det kan vara otroligt skrämmande att spela Ryder i USA, säger han.

Foto: AP
62:a i världen Namn: Colin Montgomerie. Född: 23 juni 1963 i Glasgow. Bor: London. Blev proffs: 1987. Världsranking: 62. Segrar på Europatouren: 28. Antal Ryder Cup: Gör sin sjunde tävling i år, (tidigare cuper 1991, 1993, 1995, 1997, 1999, 2002). Matcher i Ryder Cup: 28 spelade, 16 vunna, 7 förlorade, 5 oavgjorda.

1999 vann USA prestigeladdade Ryder Cup efter skandalscener på The Country Club i Brookline utanför Boston. Redan innan den sista europeiska bollen spelats i hål rusade de amerikanska spelarna och delar av publiken publiken in på green för att fira.

- Det var nära masshysteri, har skotten Colin Montgomerie skrivit i sin självbiografi.

Delar av efterspelet handlade mycket om hur just Montgomerie häcklats och retats av amerikanska åskådare. De nöjde sig inte med att medvetet peka åt fel håll när han bad om hjälp att hitta sin boll utanför fairway - de retade honom för övervikt och hett temperament.

Spottade på frun

Enligt brittiska tidningar gick det så långt den sista speldagen att Montgomeries dåvarande fru Eimear efteråt menade att någon spottat på henne. Fadern James Montgomerie tog så illa vid sig av mobbningen att han lämnade golfbanan.

- Jag hoppas det som hände i Boston inte händer igen. Men man vet aldrig, säger lagkaptenen Bernhard Langer i en intervju med BBC.

- Amerikanarna kan ju hävda att vi inte uppträtt snygg när vi spelat på vår sida av Atlanten...

USA vann på Brookline, efter en osannolik comeback sista dagen.

Europa vann sedan tillbaka Ryder Cup-trofén på Belfry i England, för två år sedan, utan incidenter. Men nu återvänder Ryder Cup till USA, för helgens avgörande på Oakland Hills utanför Detroit. Över 40 000 åskådare finns ute på banan, varje dag.

- Jag har suttit ner med Monty och sagt att han måste vara förberedd på att bli retad, att det blir tufft, förklarar Langer.

Och Colin Montgomerie själv är beredd på det värsta - trots att publiken uppmanas att vara sportslig.

- Jag vet att det blir väldigt patriotiskt och otroligt skrämmade att spela Ryder i USA, säger han till sportinglife.com

- Men jag är del av ett 12 man starkt lag där alla lär få kommentarer och väntar sig det. Och förväntar vi oss det är vi halvvägs att besegra det. Då klarar vi oss.

Kanske slipper Monty de värsta trakasserierna om sin vikt, nu när han gått ner hela 18 kilo på mindre än två månader.

Trakasserad i US Open

Men Montgomerie har utsatts för trakasserier även utanför Ryder Cup, inte minst i en rad US Open där han till och med konfronterat åskådare för att med hög röst säga till dem att sluta. När ansedda Golf Digest 2002 hade kampanjen "Be nice to Monty" inför US Open på Bethpage Black konstaterade han i en intervju:

- Jag kan blockera bort 99 procent av det jag hör, men det är det där sista procenten som stör mig, eller hur?

En förklaring till åskådarproblemen på Brookline 1999 var stor försäljning av öl, många åskådare var helt enkelt berusade. Den här veckan har arrangörerna valt att torrlägga delar av golfbanan och har ökat antalet vakter och poliser till över 1 000 man. Åskådare som inte sköter sig riskerar att bli utkastade.

- Jag tror inte det där blir ett problem i år, det var värre förr, säger svenske Anders Forsbrand som är vice lagkapten.

I så fall återstår inget annat än uppgörelsen mellan lagen.

- Jag skulle bli väldigt besviken om vi inte får med oss Ryder Cup-trofén tillbaka, säger Colin Montgomerie.

Som revansch för senast.

Sportbladet granskar helgens golfrysare

Här är förutsättningarna inför tävlingen

Ryder Cup avgörs i år på Oakland Hills Country Club, Detroit, 14-19 september. Tävlingsdagar fredag-söndag, i form av foursome, bästbollar och till sist singlar.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM