Europa behöver fyra, fem poängs ledning

Thomas Tynander: I morgon är amerikanerna rovdjur på jakt

1 av 2 | Foto: AP
Deppar USA:s lag deppar efter ett totalt misslyckande.
SPORTBLADET

Fem poängs ledning.

Den bör Europa behålla inför singelspelet imorgon.

För det är då amerikanarna sätter klorna i Ryder Cup, i ett försök att få européerna att släppa greppet om trofén.

Ryder Cup brukar se ut så här, lag Europa utnyttjar att de är nederlagstippade och lyfter sitt spel tack vare bättre laganda och hunger.

Så nu leder de med fem poäng och i dag fortsätter partävlingen med nya foursome och bästbollar.

Men det krävs nog att Europa har fyra, fem poängs ledning inför singlarna i morgon. Det är då publiken brukar tända till, det är så jänkarna släpps ur sina lyor, en efter en, som rovdjur i jakten på offer.

Jag överdriver inte.

Singlarna är jänkarnas starka sida och är inte ledningen tillräckligt stor förlorar Europa.

Bättre hunger, skrev jag. Det är ju så att Europa bara har Ryder Cup som stor lagfest, när amerikanerna spelar såna här tävlingar varje år. De år Ryder Cup vilar spelar de Presidents Cup mot övriga världen (utom Europa) så jänkarna tar det här som rutin.

Bättre hunger

Europa har bättre hunger även när det gäller självhävdelse. De spelar för att bevisa att Europatouren inte är en blåbärstour utan faktiskt håller i konkurrensen med den stora USA-touren.

Sånt spelar faktiskt roll.

Jag gillar Lefty, vänsterspelaren Phil Mickelson. Han är en av de riktigt stora - men svek ordentligt i går, då han slarvade i första hand från tee.

Kanske var han ovän med sina nya träklubbor från Callaway, som han märkligt nog spelar sin första tävlingsgolf med. Eller kanske var det trötthet, under en lång dag.

Men Leftys ögon avslöjade lidande, i sällskap med Tiger Woods. Lefty och Tiger är amerikanarnas bästa spelare men vann inte en enda poäng i går. Och de lär inte spela tillsammans i dag.

Ett amerikanskt fiasko, faktiskt.

Redan på biljetten in på området kan åskådarna läsa att de i publiken som inte sköter sig blir utkastade.

Och det blev ju en lugn första dag vid repen.

Amerikanske kaptenen Hal Sutton inledde dagen med en svart cowboyhat, modell mindre.

Ge mig ett bryt.

Utanför Boston 1999 laddade det amerikanska laget med delar ur filmen "Deltagänget" (Animal House), där en nyckelscen som uppskattade extra mycket var en drängfull John Belushi konstaterade:

- Var allt över när tyskarna bombade Pearl Harbor? I helvete heller!

Så slutade också söndagen med det närmaste Ryder Cup kommit en svensexa.

I år har jänkarna laddat utan Belushi, men i sällskap med basketlegenden Michael Jordan som är låghandicapare i golf. Lite coolare, om man säger så.

I dag hoppas jag resten av europeerna kommer ut i spel, så att de är varma inför singelspelet.

Cowboyhat, tjenare.

Vi får väl vara glad att inte tyske Bernhard Langer bar tyrolerhatt med rakborste.

Det räckte gott med att han istället för de gamla slitna bowlingskorna hade bar något helblått med gula småstjärnor på fötterna.

Det kan bli 30 timmar Ryder Cup i sällskap med Göran Zachrisson, som i vanlig ordning är balsam för svenskt tv-tittande på tv. Tillsammans med lugne Mikael Högberg.

Intressantast med den första dagens maratonsändning var att förre Ryder Cup-spelaren Pierre Fulke fungerande alldeles lysande som bisittare. Kunnigt, vältajmat och engagerande.

Thomas Tynander