Plågsamt att följa de svenska herrproffsen

Thomas Tynander: En Golgatavandring som jag aldrig tidigare genomlidit

SPORTBLADET

AUGUSTA

I en golfvärld där vi skämts bort av Annika Sörenstam är det plågsamt att följa herrproffsen.

När spelet bröts i natt jagade de inte täten – de fick jämföra sig med Jack Nicklaus, 65.

Det blir ingen svensk seger den här helgen heller, precis som vi tvingats klara oss utan stora titlar i USA sedan Jesper Parnevik upplevde sin bästa tid för fyra år sedan.

Jag är inte ens säker på att vi får se svenskt spel över helgen, killarna får svårt att klara kvalgränsen – som lär landa på ungefär fyra slag över par.

Elakt att skriva så, jag vet, och jag får väl en järnfyra över vaden av Jesper Parnevik om han läser det här, men den svenska inledningen i går var en Golgatavandring jag aldrig tidigare genomlidit. Och den är inte ens över, det första varvet avslutas i dag.

Det är ganska talande att en kille som Jack Nicklaus, som knappt spelar motionsgolf längre, är lika med Parnevik och bättre än både Joakim Haeggman och Fredrik Jacobson, efter första dagens spel.

Nicklaus är 65 år och säger att han hellre ligger i en tv-soffa än spelar golf.

Och här är poängen; om världens bästa spelare ska lira Masters borde även de allra bästa tjejerna bjudas in. Jag vet inte om Annika Sörenstam hade klarat längden på Augusta under en tävling, men hon har lirat banan och nosar varje gång på rundor runt par.

Visst borde världens bästa damspelare ha en automatisk inbjudan i Masters varje år.

Den som följer tv-sändningarna i SVT noterar säkert att allt är grönt inne på Augusta National, till och med de färglagda vattenhindren.

Här i staden Augusta är ledningen för Masters mäktigare än kyrkan. Jag är förvånad att inte regnvatten som föll en hel förmiddag var grönt.

Damspelare kommer inte att bjudas in till Masters under Sörenstams karriär, men 15-åriga Michel Wie kan kvala in den långa vägen. Som amatör kan hon det.

Men kanske spelar Wie en herrmajor redan i sommar. Hon lär ha anmält sig till kvalet till US Open och det är fullt möjligt att hon lyckas.

Billy Casper, 73, gav en intervju i Golf Digest före Masters. Han hyllades – och varför inte, efter 51 USA-segrar och tre majors är han en hjälte i jänkarnas ögon.

Men idag är gamle Billy historisk, efter tidernas första 106-runda i Masters. 95 var det tidigare rekordet, satt av Charles Kunkle, 1956.

Men Billy Casper bryr sig knappast, han har annat att tänka på. Han är en djupt religiös far till elva vuxna barn och oroar sig mycket för lillgrabben David, som sitter inne på livstid i ett fängelse i Nevada.

I det perspektivet är golf inget annat än verklighetsflykt, oavsett resultatet efter 18 hål.

Det doftar på Augusta.

Inte bara från blommorna, som är gudomliga.

När det regnat häftigt ångar det ur gräsmattan och det är svårt att undvika den unkna luften av gödningsmedel. Skulle tro att det är mer kemikalier i den här golfparken än det är i hela södra Sverige.

Men det är vackert i tv.

Satte lite dollar på Luke Donald, i goda vänners lag.

Lucky Luke kan gå hela vägen.

Engelsmannen var tvåa i natt, när spelet bröts för mörker.

Men han sken som en sol.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM