I natt tog hon sin 60:e vinst

Nu har Sörenstam fått vittring på rekordens rekord

Foto: reuters
Supersegrare Nattens segermarginal i Atlanta räckte inte riktigt för rekordböckerna. Annika Sörenstam vann med tio slag, rekordet är 14. Nu talas det istället om det stora rekordet – 88 vunna segrar. Annika har 29 kvar.
SPORTBLADET

Nattens sista runda på USA-touren blev en utmaning mot historieböckerna.

Världsettan Annika Sörenstam vann med tio slag – för seger nummer 60, i karriären.

– Jag måste nypa mig i armen för att förstå att det är sant, sa hon i natt.

För en dryg vecka sedan jagade Annika Sörenstam, 34, sin sjätte raka seger och ännu mer utrymme i golfhistorien. Försöket misslyckades - men svenskan kom tillbaka i utklassningstil den här veckan. I natt vann hon tourtävlingen utanför Atlanta med tio slag, en marginal till de jagande som hon skaffade sig redan i lördags. Avslutningsrundan i natt blev sedan helt bogeyfri, fram till en av karriärens lugnaste segrar.

– Det här var en av mina bästa turneringar någonsin. Jag är väldigt, väldigt nöjd, sa hon efter 23 slag under par.

I sin egen värld

Plötsligt stämde allt. Sörenstam slog längre än de flesta, träffade fler fairways än de flesta och puttade bättre än på länge.

– Kändes som vi spelade två olika turneringar, sa tvåan Candie Kung som avslutade med en 65-runda men ändå var tio slag efter svenskan.

– Annika är någonstans där upp i en egen värld...

En värld där det oftast är rekordböckerna som utmanar henne bäst. I natt jagade Sörenstam tidernas största segermarginal, på 14 slag, men lyckades inte hela vägen fram.

– Jag och Terry (McNamara) pratade om det inför rundan, men det viktigaste var ju att vinna, sa Annika till media.

I stället handlade en del av eftersnacket om alla tiders rekord i antalet segrar under en karriär. Under åren 1962 till 1985 vann amerikanskan Kathy Whitworth otroliga 88 triumfer, något ingen annan golfare lyckats med – och tidigare ansetts som "oslagbart".

– Men nu är jag här med 60. Det är underbart.

Eftersom världsettan nu går mot sin bästa säsong någonsin, med fyra segrar på fem starter, är frågan förstås om hon tror att Whitworths legendariska rekord går att knäcka.

– Jag har aldrig funderat över 88, eftersom jag inte upplevt att det är realistiskt och inom räckhåll. Och jag känner fortfarande så. Men samtidigt är jag förvånad att jag tagit 60 segrar under mina elva år på touren.

– Jag är nöjd med min golf och känner att jag utvecklat varje del av spelet, men det betyder inte att jag jagar Kathys rekord och vill passera det. Men jag spelar på, så får vi se...

37 segrar – på 4 år

Sörenstam saknar 29 segrar, en siffra som kan se skrämmande ut – men inte behöver vara omöjlig. Sedan inledningen av 2001 har världsettan vunnit 37 turneringar på LPGA-touren. Och Kathy Whitworth tog 22 år på sig, att jämföra med att Sörenstam som alltså bara spelat hälften så många säsonger.

– Fortsätter jag så här kan det ju bli realistiskt, men frågan är om det är möjligt. "Ta i trä", jag har inte haft några allvarliga skador och konkurrensen blir tuffare för varje år.

– Men kommer jag upp i 87 segrar så kommer jag att försöka ordna en till...

Thomas Tynander