En, två, tre, fooore!

Golfboom efter Annika – fyra nya svenskor på LPGA-touren

SPORTBLADET

Annika-boomen är äntligen här.

Och superstjärnan välkomnar den nya generationen svenska golftjejer som tar sig in på USA-touren.

– Jag finns här för dom om det är något, säger Annika Sörenstam till Sportbladet.

Världsettan vinner pris efter pris för sina bedrifter på golfbanan.

Nu syns också resultatet i form av återväxt på damsidan. Under flera säsonger har det varit tunt med nya svenskor på LPGA-touren men i år small det till.

– Det har ju varit några säsonger där det inte direkt kommit fram några nya svenska tjejer och det är kul att se att det lossnar, säger Annika Sörenstam.

Vid tourkvalet i början av december lyckades tre unga svenskor ta sig till nästa års tour med bästa kvalkategorin. Dessutom hamnade två till bland dem som får ett begränsat kort.

Det är det största genombrottet hittills ur svensk synvinkel. Och det är något som Annika Sörenstam tycker är rolig:

– Här (i USA) talar ju alla om koreanskorna, så det är kul att svenska tjejer tar sig fram också, säger hon som på kort tid tagit emot flera stora utmärkelser. AP utsåg henne till årets bästa idrottskvinna i världen och Sportbladet utsåg Annika till Sveriges bästa.

Sverige på kartan

Och de nya talangerna ser självfallet upp till vår superstjärna.

– Hon har betytt oerhört mycket för golfen, och har ju verkligen satt Sverige på världskartan på ett sätt som det är svårt för oss här hemma att förstå, säger Linda Wessberg.

Den nya unga generationen ser spännande ut. Louise Stahle har sedan länge utmålats som Annika Sörenstams efterträdare och det med all rätt.

Men vid sidan av Stahle kommer en trio från Göteborg att spela mer eller mindre regelbundet på LPGA nästa säsong. Och alla har gjort framsteg under en lång period.

Inte intresserade av golf

Nina Reis spelade på svenska telia-touren i början av säsongen men tog två kliv på ett år och hoppade direkt till LPGA. Hon fick inbjudan till tre europatourtävlingar och spelade så bra där att hon säkrade kortet direkt.

– Jag kan inte säga att jag är direkt överraskad för jag har spelat så pass bra i år, förklarar hon.

Gemensamt för Wessberg och Reis är att de egentligen inte alls var intresserade av golf när deras föräldrar tog med sig dem.

Men i tonåren –när många sporter brukar förlora sina talanger – vaknade intresset och nu tillhör båda den yttersta eliten. Och båda hade egentligen en kille som förebild.

– Jag har alltid haft Jesper Parnevik som idol men jag har stor beundran för vad Annika gjort också, förklarar Nina Reis.

Träffas på touren

Och nu stormar de unga svenskorna mot en spännande rookiesäsong på LPGA-touren. Precis som Annika Sörenstam gjorde efter Lotta Neumanns genombrott.

– Ja, kanske det. Och jag finns ju här för dom om det är något, vi kommer ju att träffas på touren nästa år.

– Det blir kul, säger Annika Sörenstam.

Louise Stahle

Nina Reis

Linda Wessberg

Karin Sjödin

Martin Strömberg, Thomas Thynander