ISLE OF THE TIGER

Paret Woods köpte en del av paradiset – för 300 milj

SPORTBLADET

De ville bo nära familjen Parnevik – så världsettan Tiger Woods köpte en stor lyxvilla i samma område.

Priset: 300 miljoner kronor.

En halv årslön.

Snart flyttar han in med sin svenska fru Elin.

– Dom ska bo precis över vattnet från där vi bor, säger Jesper Parnevik till Sportbladet.

För en vecka sedan fyllde golfens världsetta 30 år.

Vad Elin gav sin make är inte känt.

Men själv valde Tiger Woods att unna sig en ny bostad, på Jupiter Island i Florida, dit han med Elin sökt sig eftersom paret ville bo närmare familjen Parnevik, där Elin var barnflicka när de träffades.

– Kul tycker vi, säger Jesper Parnevik.

– Dom är ju båtmänniskor och gillar ju att snorkla och dyka, och från sitt hus i Orlando har dom ju haft två timmar till havet. Så jag tycker flytten var ganska naturlig, här får dom det bra.

Så snart kan ni åka jetski hem till Tiger och Elin?

– Ja, det kan vi ju. Det är väl 800 meter över vattnet från där vi bor.

Fru Parnevik – mäklare

Tiger och Elin har länge letat husobjekt i området – och tog bland annat hjälp av Jespers fru Mia, som tillsammans med tre väninnor har egen mäklarfirma.

– Tiger och Elin har ju letat hus i ett helt år, så Mia har visat runt dom lite, berättar Jesper.

Tyvärr var det en annan mäklare som hittade drömhuset – och med all säkerhet fick en jätteprovision. Tiger och Elin betalar 40 miljoner dollar för sitt drömhus, alltså över 300 miljoner kronor, enligt tidningen Palm Beach Post. Priset på lyxfastigheten, med en stor tomt, slår alla tidigare i rekord i det som finanstidningen Forbes Magazine kallat ”Amerikas dyraste zip-code (postnummer)”.

Fördubblade priser

– Men det är ju så husen kostar här. Priserna har nog dubblats dom sista tre, fyra åren. Jag är inte förvånad, säger Jesper Parnevik som själv betalade 60 miljoner för byggandet av sin egen drömvilla.

Säljaren som nu får 300 miljoner av Tiger Woods heter Stephen Garofalo. Han hade egentligen bara annonserat ut ett av gästhusen – men när golfstjärnan erbjöd rekordpengar för hela området kunde han inte säga nej. Kontraktet på Jupiter Island skrevs under redan i mitten av december.

Frågan är nu vad Tiger och Elin planerat. Den vackra lyxvillan är i tre våningar – men är 13 år gammal.

Nu rivs den?

– Ja, troligen river de huset och bygger eget, säger en anonym mäklare som uppges vara väl insatt i husaffären.

Lokala mäklaren Dolly Peters, som 1997 sålde lyxvillan till en tidigare ägare, berättar för lokaltidningen:

– Huset är i fint skick, men jag skulle bli förvånad om de inte river. Lägger man så här mycket pengar vill man ha sitt eget hus, säger hon.

Strandtomten på South Beach Road är enorm; fyra hektar, eller drygt 40 000 kvadratmeter.

Plats för lyxjachter

Nere vid den egna stranden finns två båtplatser för djuptgående lyxyachts, så där kan Tiger parkera sin egen ”Privacy” på 133 fot (40 meter). Den 500 ton tunga lyxbåten köptes för två år sedan – för 150 miljoner kronor.

Tiger Woods har råd. Golfens världsetta beräknas tjäna över 600 miljoner kronor om året i prispengar och på sponsorkontrakt, enligt amerikanska tidningsuppgifter. Tio procent brukar vara inspelade pengar – restan utbetalningar från sponsorer som Nike och General Motors. Ingen annan idrottsman i världen har en större årsinkomst, just nu.

Extra ledighet

När Tiger och Elin flyttar in i på Jupiter Island är oklart – men paret blir inte bara grannar med Jesper Parnevik. I området bor även sångerskan Celine Dion och golfstjärnorna Nick Price och Greg Norman.

Paret Woods äger sedan tidigare bostäder i Orlando, Jackson (Wyoming) och centrala Stockholm.

Tiger skulle i natt ha spelat årets första tävlingsrunda, i Mercedes Cup på Hawaii, men lämnade återbud till säsongspremiären. Världsettan behövde extra ledighet.

Kanske planerar han istället för sitt nya liv som granne med Jesper Parnevik.

Välkommen till Jupiter – om du har astronomisk lön

Thomas Tynander