Stenson tappade ledningen

”Jag fick inte riktigt ihop det”

SPORTBLADET

Nära igen...som så många gånger tidigare.

Henrik Stenson lyckades inte hålla undan till seger i Abu Dhabi.

Amerikanen Chris DiMarco smet förbi svensken.

– Närspelet och puttningen var inte tillräckligt bra, säger Stenson.

Sveriges just nu hetaste golfare slog till med en 62-runda i lördags. Det gav honom banrekordet och ledning med ett slag i 2,6-miljonerstävlingen Abu Dhabi Golf Championship på Europaturen.

Men det som i lördags började med fem raka birdies betydde två par efter de första två hålen.

Samtidigt gick världselvan DiMarco på knock. Birdie och eagle direkt – och vips var han två slag före den 29-årige svensken.

Det greppet släppte inte DiMarco i sitt första besök på Europatouren.

Kopplade greppet

– Han kopplade greppet, men samtidigt var det så tidigt på varvet att jag hade chansen att komma ikapp. Men han höll ihop sitt spel medan jag inte riktigt fick ihop det. Jag hade några bra birdiechanser men tog dem inte, säger Henrik Stenson till TT.

Han hämtade visserligen in ett slag, men på hål 15 klippte DiMarco till med ny birdie och var på nytt två slag före.

På sista hålet (par 5) var Stenson piskad att sänka en långputt för eagle för att tvinga fram särspel. Han missade med några decimeter.

– Avståndet var 15-20 meter och det är väl en gång av femtio en sån putt går. Jag försökte slå den med normal hastighet och var ganska nöjd med resultatet.

DiMarco satte sin enkla parputt och segern var hans. Den första på fyra år.

Stenson hade inga besvär att håla ut med en birdie – och en mycket viktig sådan.

Ett slag till och han hade fått dela andraplatsen med spanjoren Sergio Garcia. Nu lade han ensam beslag på andrapriset, en check på cirka 1,7 miljoner kronor.

Med i Ryder Cup?

Besviken över att du inte kunde hålla din ledning från lördagen?

– Man är alltid besviken när man inte vinner, men inte jag är inte överdrivet besviken. Det var skönt att klara andraplatsen.

2005 var Stensons stora genombrott med bland annat tre andraplatser på touren. Han slutade åtta på Europatourens penninglista och 36:a på världsrankingen.

Trots att han missade segern i Abu Dhabi gav han ett nytt besked om att han är på väg att på allvar etablera sig i toppen.

Skotten Colin Montgomerie, en av sportens riktigt stora, sade så sent som i lördags att han räknar med Henrik Stenson i Europas lag till Ryder Cup i Irland i september.

– Jag hörde det, men jag ska ta mig dit först. Jag tar med viktiga poäng härifrån. Det är självklart ett av de stora målen den här säsongen att få vara med och bidra till en seger mot USA, säger Stenson.

Närmast tävlar han i Qatar och om två veckor i Dubai, hans hemstad sedan några år tillbaka. Första tävlingen i Europa är British Masters i början av maj.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM