Henrik Stenson vann i Qatar

Får 2,6 miljoner kronor för seger

SPORTBLADET

Doha, Qatar (TT)

Många experter rankar honom som Europas bäste golfare just nu.

På söndagen visade Henrik Stenson varför – segern i Europatourtävlingen i Qatar var Stenson show från första slaget till sista.

– Det känns fantastiskt och ofattbart, sade den 29-årige svensken.

ÄNTLIGEN! Henrik Stenson vann Europatourtävlingen i Doha, Qatar.

Den långtslående Stenson har under det senaste året imponerat på världseliten. Colin Montgomerie har till exempel sagt att han vill ha svensken som sin partner i Ryder Cup.

Sydafrikanske superstjärnan Ernie Els, som anses var en av få som kan utmana Tiger Woods om titeln som världsetta, kände sig slagen på förhand inför söndagens slutrond i Qatar.

– Han (Stenson) verkar vara för bra just nu, han gillar banan och det krävs nog ett mirakel om jag ska kunna hämta in det här, sade Ernie Els enligt golf.se, när denne hade sex slag upp till Stenson inför slutronden.

Els slutade nu på 13:e plats, totalt tio slag efter svensken.

Den ende som kunde utmana Stenson var engelsmannen Paul Broadhurst. När Stenson missade en kort birideputt på 16:e green så skiljde bara ett slag mellan de två i ledarbollen.

Men svensken avgjorde tävlingen på 17:e hålet. Stenson låg i greenkanten men sänkte birdieputt på långt över tio meter.

– Jag försökte bara hålla mig fokuserade under de här svåra förhållandena – och det gick ju bra till slut, sade Stenson en segerintervju i ViasatSport.

På det avslutande 18:e hålet, ett 540 meter långt par5-hål, visade svensken varför han kan bli bäst i världen. Efter en spikrak drive på långt över 300 meter så skickade Stenson sedan upp en järnfyra på green. Två puttar senare svensken gjort birdie och vunnit karriärens tredje seger på Europatouren.

Ronderna 66–68–71–68 gjorde att Stenson var hela 15 slag under banans par. Det räckte till seger med tre slag till godo på Broadhurst. Segerchecken var på drygt 2,6 miljoner kronor.

Stenson vann sin första seger på Europatouren redan 2001, men fick vänta på den andra till i september 2004.

Under 2005 radade han upp tre andraplatser och fyra tredjeplatser. Han inledde också årets säsong med att bli tvåa i Förenade Arabemiraten.

– Det var verkligen skönt att få en seger. Jag var ju så nära så många gånger under förra året, sade Stenson.

– Det här gör att det ser bra ut för att få spela i Ryder Cup. Nu vill jag vinna igen så snart som möjligt – förhoppningsvis nästa vecka.

Niclas Fasth slutade på en delad fjärde plats, sex slag bakom Stenson.

Henrik Stenson

TT-Sportbladet