PREMIÄRFLYT

97, 02, 04, 05 – nu siktar Annika på ny smakstart

Foto: JODI BUREN
Annika Sörenstam Född: 9 oktober, 1970, i Danderyd. Bor: Tahoe, Nevada, och Lake Nona, Florida. Blev proffs: 1993. Segrar: 84 i världen, varav 66 i USA. Inspelade prispengar: 164 miljoner kronor. Uppskattad årsinkomst: 40 miljoner kronor, med sponsorintäkter. Aktuell: Debuterar i morgon natt på årets USA-tour, i Mexiko. Avslutningen direktsänds i SVT24, lördag och söndag.
SPORTBLADET

Två år av kaos tycks vara över.

Nu har Annika Sörenstam landat efter skilsmässan.

– Förra året tränade jag nästan inte någonting. Det var ju bara överlevnad som gällde, säger världsettan i en intervju med Sportbladet.

I helgen spelar hon sin första turnering för året – och är titelförsvarare direkt.

2004 sprack äktenskapet med amerikanen David Esch, men ingen utomstående visste hur Annika Sörenstam led.

2005 handlade om att plocka upp spillrorna och komma på fötter.

Ändå var hon överlägsen världsetta.

Inför helgens årsdebut i Mexico City har Annika Sörenstam, 35, gått vidare i livet – och mår bra igen.

– Ja, jag har haft det rätt så skönt sista tiden, berättar hon. Jag har varit ledig nästan fem veckor. Jag åkte skidor med kompisar två veckor hemma i Tahoe och sen några dagar i Montana. Det känns som jag har vilat ut.

– Sen har jag tränat dom senaste veckorna och känner mig rätt så förberedd inför den här veckan och säsongen som kommer.

Känns det precis så bra som du vill att det ska kännas?

– Ja, det tycker jag. Sen får vi se hur det går.

Du har haft väldigt bra starter på säsongerna de senaste åren. Förklara det?

– Det beror ju på vilan, att jag kunnat vila och sen träna lugnt med Henri (Reis, tränare) hemma i Orlando och inte behöva kasta mig från turnering till turnering. Vi har kunnat jobba med svingen och närspel och lite sånt.

Hur mycket hunger är det, då?

– Jo, när jag som i vinter haft en tillräckligt lång semester så tycker jag det har varit kul att träna igen. Det som är viktigt för mig är ju att hitta balansen mellan träning, tävling och vila. Att jag inte bränner ut mig, för då blir precis allt mycket jobbigare. Men i dag känner jag mig fräsch igen.

Hittade du den balansen förra säsongen?

– Det har varit hemskt mycket dom senaste åren. Vinner jag tio turneringar som i fjol så är jag titelförsvarare i tio nästa år och det är ju kul, men det tar ju mycket tid och kraft att tvingas spela så många, plus alla andra man också vill spela.

Förra året var stökigt vid sidan av golfen?

– Ja, Förra året var det så mycket annat att jag nästan inte tränade någonting. Det var ju bara överlevnad som gällde. Men nu har jag kommit ikapp och fått grepp om allt vid sidan av, efter det som hände.

– Jag har anställt en personlig assistent som började i december och det har avlastat mig jättemycket. Det är ung tjej som är bekant till en bekant och hon jobbar heltid och är inte kopplad till IMG, så det känns perfekt. Hon tar hand om alla mina resor och vardagssaker med huset och andra praktiska saker, så nu kan jag slappna av mer och fokusera bättre på golfen.

Allt det där gjorde du själv förra året, som ensamstående?

– Ja, jag gjorde ju allt. Förr gjorde ju David det, men sen fick jag ju ta allt själv och det blev jättejobbigt förra året.

Så det var mer kaos än det var bra träning 2005?

– Ja, jag fick ju boka resor, sköta räkningar, och ta hand om allt annat vid sidan av när jag ville fokusera mer på golfen. Men nu är allt bättre strukturerat och det är viktigt för mig.

Hur resonerar du för att lyckas vinna en Grand Slam, som väl fortfarande är ditt stora mål?

– Ja, det är mitt mål. Jag känner ju att det är möjligt och att jag har spelat att klara av det. Det viktigaste för mig i år blir att känna att jag är utvilad när det väl är dags för majors.

– Förra året lyckades jag med dom första två, men när jag kom till US Open var jag inte utvilad, så det fungerade inte alls.

Men det är ju likadant i år, att LPGA-mästerskapen och US Open ligger väldigt tätt inpå?

– Jo, dom ligger tätt. Men det är en vecka mellan turneringarna när jag ska se till att vara helt ledig. Förra året åkte jag med kompisar och spelade golf både måndag och tisdag och även om det var jättekul så kände jag efteråt att jag borde ha åkte hem och inte gjort någonting alls.

Hur ofta tänker du på turneringen i höst, när Europatouren kommer hem till Bro-Bålsta?

– Det ska bli himla skoj. Vi har pratat ganska mycket i vinter eftersom jag är inblandad i planeringen. Vi pratar om vilka spelare som kanske kan komma, hur banan ska sättas upp, underhållning för spelarna, sponsoraktiviteter, allt möjligt. Det där ser jag verkligen fram mot!

Har du klart med några spelare redan nu?

– Njae, inte än. Men det kommer...

Vem tar du helst med från USA-touren?

– Jag har pratat mycket med Lorena Ochoa och har hjälpt henne med en del här i Mexiko, och hon ville ju egentligen komma redan i fjol.

Sista frågan – vad blir viktigast för att du ska få en bra helg i Mexiko?

– Jag har tränat tillräckligt och är förberedd, så nu gäller det bara att hitta spelrytmen och ta ett slag i taget. Det är skillnad att stå på rangen och slå, nu är det dags att ta fram en score igen.

Förra året spelade Annika Sörenstam så bra i årsdebuten att hon vann turneringen i Mexico City.

De flesta tror att hon försvarar sin titel. För det är precis så världsettan brukar inleda sina säsonger.

ARTIKELN HANDLAR OM