Annika behöver en Kostelic

SPORTBLADET

Kryddorna i Mexiko har förfört henne tidigare.

Men hobbykocken Annika Sörenstam njuter nog mest den här veckan av en helt annan anledning:

Säsongen kan äntligen börja.

Nu är frågan om världsettan får den utmanare hon saknat i så många säsonger.

De senaste fem säsongerna har Annika Sörenstam som världsetta vunnit 43 turneringar i USA, och en handfull ytterligare på andra kontinenter.

Utan utmanare.

Det är kittlande att tänka sig vad det skulle betyda om damgolfen fick fram en Kostelic eller McEnroe, en utmanare som var så vidrig och skicklig att Annika Sörenstam skärpte kraven på sig ännu ett snäpp. Som Kostelic gör Anja Pärson bättre och McEnroe gjorde Björn Borg bättre.

För precis så var det 1999, då Annika äcklades av att se Karrie Webb avlösa som världsetta. Det Webb gjorde då fick Sörenstam att gå på knock och än har inte alla motståndare gått i golvet.

Alla tvingas backa

Många har försökt ställa sig i hennes väg, men stjärnor som Se Ri Pak, Grace Park och Cristie Kerr har tvingats backa. De flesta stora utmanare vinner bara titlar när Annika Sörenstam har semester.

I sommar ska Michelle Wie utmana. Men de tre turneringar amerikanskan spelade efter proffsdebuten i höstas vanns av – Annika Sörenstam. Det avslöjar en del om svenskans tävlingsinstinkt.

I morgon natt inleder världsettan sin trettonde säsong på USA-touren, i Mexiko. När jag träffade henne på plats förra året, inför årsdebuten, talade vi en del om mexikansk mat. Sen gick Annika ut och vann hälften av allt hon ställde upp i, under säsongen. Mycket talar för att det här året blir minst lika bra. Annika Sörenstam är hungrig och bakom sig lämnar hon två års kaos på grund av skilsmässan. Med en nyanställd personlig assistent som sköter mycket av det vardagliga kan Sörenstam dessutom fokusera bättre på golfen än på många år.

Majorsjakten avgörande

Annika Sörenstams största utmanare blir hennes egen sommarmättnad. Jakten på majors och en Grand Slam blir avgörande. Misslyckas hon redan med första benet av de fyra, Nabisco i slutet av månaden, riskerar 2006 bli ännu ett år i mängden – om än framgångsrikare än någon annan spelares.

Men efter sommaren väntar tourspel hemma på Bro Bålsta, förstås.

Skaplig krydda, det med.

Läs också:

I dag startar Sportbladets supersatsning på golf! Varje torsdag kommer Thomas Tynander att rapportera om veckans hetaste spelare, tävlingar och snackisar. Sportbladet kommer även att ge dig de bästa nyheterna, reportagen och exklusiva intervjuer. Vi startar med största stjärnan av dem alla, Annika Sörenstam.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM