Edfors vann i Kina

Birdie på sista hålet säkrade första segern

SPORTBLADET

PEKING

En pojkdröm gick i uppfyllelse för golfaren Johan Edfors, 30, när han vann sin första titel på Europatouren.

Med en birdie på sista hålet säkrade han segern i TCL Classic på Yalong Bay-banan i kinesiska Sanya.

- Det här är vad jag har drömt om ända sedan jag var liten, sade Edfors till Europatourens hemsida.

Edfors.

Edfors gick ut på den sista ronden med två slag upp till ledande engelska Ryder Cup-stjärnan David Howell, och ett bakom australiska tvåan Andrew Buckle.

Howell fick dock en helt misslyckad sista rond och noterade 75 slag, tre över par, och slutade delad sjua.

I stället kom slutstriden att stå mellan Edfors och Buckle.

Chans på särspel

Buckle hade chansen att ta Edfors till särspel på sista hålet men missade sin birdieputt. Det gjorde inte svensken som sänkte en birdieputt från 2,5 meter. Edfors hade en tung början på slutronden med två bogeys men gjorde sedan sju birdies och hade 68 slag på slutronden.

- Det var härligt att se den sista putten gå in. Jag hade inte puttat så bra under dagen men jag tog chansen på slutet, sade han.

- Jag hade ingen bra start på ronden och när jag gjorde bogey på tvåan och trean trodde jag att segerchansen var borta. När jag såg att jag var i topp efter nio hål var det en riktig överraskning. Efter det började jag slå riktigt bra, sade Edfors som sammanlagt var 25 under par på de fyra ronderna.

Miljonseger

Segern gav honom 140 215 Euro i förstapris, motsvarande cirka 1,3 miljoner kronor. Edfors var på väg uppåt för några år sedan när han 2003 vann Challengetouren men tappade kortet 2004 och fick kvala in till Europatouren i fjol. Segern innebar att han avancerade från 75:e till 19:e plats på Europatourens penningliga.

Prayad Marksaeng, Thailand, slutade trea, två slag bakom Edfors och ett slag bakom Andrew Buckle. Joakim Haeggman var näst bäste svensk på 21:a plats med 274 slag, elva slag bakom Edfors.

TT-Sportbladet