Edfors tog första tour-segern i Kina

Kompisen Daniel Alfredsson: ”Det här är riktigt stort”

SPORTBLADET

Fyra lyckade golfdagar i Kina förändrar golflivet för Johan Edfors, 30.

Och kompisen Daniel Alfredsson i Ottawa jublade i natt:

–  Det här är riktigt stort, sa ”Affe”.

Foto: Gettty
en buckla till bombaren Johan Edfors slog till med en prischeck på 1,3 miljoner – och han gjorde det med enorm längd i kombination med känsliga handleder.

En lyckad birdieputt på närmare tre meter – sedan var kvalspelaren Johan Edfors historisk, som ännu en svensk herrgolfare med en titel på Europatouren. Han vann TCL Classic på ön Hainan i Kina ett slag före Andrew Buckle, Australien.

Edfors belönades med sitt livs största prischeck, på 1,3 miljoner kronor, och rätten att spela Europatouren på heltid i tre säsonger.

”Jag har kämpat för det här”

– Känns jäkligt skönt. Jag har kämpat länge för det här och kände en otrolig lättnad, sa Johan Edfors till Sportbladet i natt.

– Nu kan jag ju välja var jag ska spela och kan planera för stora turneringar med stora pengar. Istället för att jaga runt och leta startplatser. Det är fantastiskt.

I dag är Johan Edfors på väg hem till Kungsbacka för att fira segern med sina allra närmaste. Men en av de bästa kompisarna får nöja sig med att gratulera på avstånd:

– Jag följde ju de tre första rundorna på internet, men visste inte att han hade vunnit. Det är ju grymt roligt, sa NHL-stjärnan Daniel Alfredsson när Sportbladet lämnade beskedet.

– Det här är stort. Som golfare är det ju fruktansvärt tuff konkurrens på tourerna. Johan har ju haft talangen, men att sen kunna göra det när det gäller...det måste vara en grym känsla att ha klarat av det!

Johan Edfors och Daniel Alfredsson lärde känna varandra på Kungsbacka GK för fem år sedan – och är i dag nära vänner. De spelar ofta golf och tennis tillsammans. När Daniel Alfredsson gifte sig med sin Birgitta, i Kungsbacka 2004, var Johan och hans Cecilia viktiga gäster, förstås.

”Hoppas har tar chansen i USA”

Vännerna har även träffats i USA.

– Ja, Johan har varit här och hälsat på. Nu hoppas jag att han tar även nästa steg och tar chansen på PGA-touren här i USA. Jag vet att det är det som är hans mål.

Första segern på Europatouren är förstås ett första steg på vägen.

Och kanske kan vänskapen mellan de två stjärnorna få viktig betydelse. Det tror i alla fall Johan Edfors:

– Det har ju varit grymt inspirerande att se hur Daniel lyckats inom hockeyn. Helt klart har det ju sporrat mig i min golf!

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM