Baby-bombarnas tid är här

Thomas Tynander: golfen på väg in i en ny tid

1 av 3 | Foto: AP
Camilo Villegas, 24, från Colombia.
SPORTBLADET

De är "Baby-bombarna" inom golf.

De klipper iväg en golfboll längre och elakare än någon annan tidigare och de kommer att förändra golfen.

Nu talar alla på USA-touren om uppkäftiga nykomlingarna Holmes, Watson och Villegas.

Plötsligt handlar all golf om bomber. I måndags skrev vi om svenskarna på Europatouren, som slår extremlångt och dessutom kan vinna, och det bevisade Johan Edfors, förra helgen. Nu måste vi berätta att slugger-kusinerna i USA är minst lika stöddiga -och skapar stora rubriker.

Dags att lära känna killarna som får de mest avundsjuka blickarna i amerikanska omklädningsrum:

Ny hävstång

JB Holmes, 23 år. Vann redan i sin fjärde start, FBR Open i Phoenix. Snittar 287,4 meter.

Bubba Watson, 27. Vänsterspelare från Bagdad. I Florida. En tredje- och en fjärdeplats. Snittar 281,4.

Camilo Villegas, 24. Två andraplatser och har redan säkrat tourkortet för nästa år. Född i knarkhärjade och våldsamma Medellin, Colombia. Snittar 278,5.

Deras snitt toppar statistiken, före namn som Daly och Woods.

Visst beror den extrema långgolfen på ny teknik, inte minst vad gäller bollen, men här handlar det lika mycket om en ny hävstång som får spelarna att lyfta från marken. Det är bara mars månad och på USA-touren har 16(!) spelare redan noterat utslag över magiska 400 yards (360 meter).

Skapligt närspel

Och precis som Johan Edfors på Europatouren har de visat att de inte bara slår sjukt långt, utan även har ett skapligt närspel.

-De kommer att bli bäst i världen, har Phil Mickelson sagt.

-De är framtiden, har Tiger Woods sagt.

Baby-bombarna träffar inte alltid fairway -men det kvittar ju, eftersom de räddar sig ur svårigheter. Att de driver par 4-hål har blivit en rutin. Dessutom slår de extremt långt även med järn.

Frågan är vad arrangörer och regelmakarna gör. Utslagsplatser har flyttats bak och det har talats om att alla spelare skulle tvingas spela med samma typ av boll. Frågan är om det hjälper, det står ju alla fritt att använda monsterbollar - och ändå står John Daly och Tiger Woods och alla andra och vrider nacken av sig, när Baby-bombarna går loss.

Men något kommer att hända.

Proffsgolfen är på väg in i en ny tid.

Golfvärldens stöddigaste veterantjej vann på USA-touren i helgen. Julie Inkster, 44, nöp sin första turnering på tre år. Under sista dagens långa regnuppehåll laddade hon med att ligga nerbäddad i pyjamas och se collage-basket på tv.

I helgen kommer herrarnas Europatour till Europa, för första gången i år. Men Johan Edfors har tagit ledigt från Madeira och är hemma i Onsala. Han är tillbaka på jobbet i Algarve Open, i Portugal, nästa vecka.

Veckans tävlingar