Vad händer om Sörenstam inte vinner på söndag?

Thomas Tynander: Hoppas Grand Slam-drömmen lever över sommaren

SPORTBLADET

RANCHO MIRAGE

Nio slag över tre dagar behöver inte vara ett omöjligt

försprång.

Men Lorena Ochoa exploderade i en 62-runda som fick det att eka mellan bergstopparna.

Så vad händer om Annika Sörenstam inte kan vinna en Grand Slam?

Sörenstam inledde årets första major med en röd runda. Minus ett på ledartavlan är precis lika okej som vid de tre tillfällen världsettan faktiskt vunnit Nabisco Championship på den här golfbanan. Vid bara två förstarundor av tolv möjliga har hon tagit sig under 70, och båda gångerna

(1996 och 2003) blev hon tvåa.

Enda skillnaden mot tidigare Nabisco är att en av startfältets största talanger nu sprungit iväg med en 62:a. Lorena Ochoa knockade de övriga. Men - det betyder inte att hon vinner. Visst är Ochoa en framtida major-vinnare,

men än är nerverna alldeles för bräckliga. Hon hade chansen att vinna US Open förra sommaren med valde fel klubba på sista tee – och hookade bollen i vattnet.

Sörenstam har lugnet och spelet

Ochoa vinner inte på söndag.

Sörenstam har lugnet och spelet att lyfta på ledartavlan. Hennes största hot är Julie Inkster, som har både eld och rutin och är i bra form (och vann förra veckan).

Nu till det kniviga:

Vad händer om Annika Sörenstam inte vinner på söndag? Då har hon bara spelat sin tredje turnering för året och chansen till en Grand Slam är redan borta - för tredje året i rad.

Minns att luften gick ur Annika efter misslyckande i US Open, förra sommaren, då hon gick miste om chansen till en Slam. Det blev fem turneringar utan seger och det var inte likt den ohotade världsettan. Att hon hade höftproblem, som hon avslöjade för Sportbladet så sent som i december, tror jag bara är en del av förklaringen.

Hur reagerar Annika resten av säsongen – om hennes enda stora dröm bara kan förbli just en dröm?

Hon har vunnit allt annat.

Vad ska driva henne?

Att nå 89 segrar, flest i golfhistorien? Kanske, men det är minst två år dit och Sörenstam behöver mer blodsmak än så för att driva sig så hårt som hon är van vid.

Jag har inget svar. Bollade lite med kollegor i mediacentret - men inte heller de vågade gissa hur svenskans säsong kan se ut om bränslet sinar.

För att säsongen inte ska bli ett mellanår hoppas jag världens bästa golftjej vinner, så att drömmen åtminstone lever vidare fram till sommaren.

Och kom ihåg - nio slag över tre dagar behöver inte vara ett omöjligt försprång.

Årets upplaga av damernas USA-tour är en av de bästa på många år. Här finns veteraner som Sörenstam, Inkster och Carin Koch, plus ett gäng tjejer som är 20 +, plus tonåringar som Wie, Morgan Pressel och Brittany Lang. I kulisserna väntar dessutom en ny generation svenskor, med Louise Stahle och Karin Sjödin som intressantaste namn.

Helgens vinnare kan alltså vara 16 (Michelle Wie) eller 45 (Julie Inkster), ingenting är omöjligt.

Men det är intressant att bara fyra spelare över 30 vann förra säsongen. Det var Annika Sörenstam, Carin Koch, Pat Hurst och Wendy Ward.

Dubbelt så många vinnare var yngre än 25 år.

Så då blir det väl en valp som vinner på söndag, då.

Eller möjligtvis en rosa panter (Paula Creamer).

Annika Sörenstam såg spänd ut i sitt spel.

Värre var det för Mimmi Hjort. Hennes spel belönades med en delad näst sista plats, åtta över par.

Annikas förstarundor i Nabisco

(År – runda – slutplacering)

Thomas Tynander