En hästsvans värd respekt

SPORTBLADET

Världens allra bästa herrspelare gör upp om Masters på legendariska Augusta National.

De har sällskap av en berömd hästsvans.

Fanny Sunesson gör sitt s j u t t o n d e Masters!

Foto: AP
Fanny Sunesson med Nick Faldo.

I en konservativ och mansdominerad golfvärld är Augusta National i Georgia en helgedom. Kvinnor tillåts inte som klubbmedlemmar och den här veckan är världens bästa herrspelare på plats för att göra upp om årets första major, US Masters.

Men den här texten ska handla om en tjejen.

Galet och normalt

Fanny Sunesson, 39, går caddie åt duktige Mark Hensby och det är både galet och fullständigt normalt. För på Augusta National finns en caddietradition som ingen annanstans och historierna som de seniga gamla svarta männen kan berätta är utgivna som tegelstenar i bokform. Men här har alltså svenska Fanny från Blekinge tagit en plats och det finns ingen svensk herrspelare som kan den här banan och dess hemligheter lika bra som hon.

När Fanny var på plats första gången, 1990, fanns inga omklädningsrum eller toaletter för tjejer, men det är bättre i dag. Sedan dess har hon fyra majors som caddie år dåvarande världsettan Nick Faldo, och två av dem vanns just på Augusta National, så visst har en svensk firat den finaste major som går att vinna inom golf.

I dag arbetar Fanny Sunesson egentligen som golfinstruktör, men ett inhopp för att bära en bag på Augusta National finns det alltid tid för.

Den där hästsvansen ni kanske ser studsa förbi tv-rutan är värd all respekt.

???

Årets svenska rookieklass i Augusta består av Henrik Stenson och Carl Pettersson. Båda kan dra på ganska bra med en driver och har en chans om de inte går för flaggan i inspelen, men vinnaren heter som vanligt Tiger Woods. Det enda som kan stoppa världsettan är pappa Earls svåra cancer.

Tiger it is

Ingen europé har vunnit på the National sedan 1999, då Jose Maria Olazabal vann sin andra gröna jacka.

Jag hoppas trenden bryts men tror inte att Luke Donald eller Sergio Garcia har längd och nerver att lyckas i fyra

dagar.

So Tiger, it is.

???

Henrik Stenson är tolva i världen och det är fantastiskt. Får han sitt STORA internationella genombrott den här veckan? Tredjeplatsen i Players Championship visade att han är sugen.

Veckans tävlingar