Golffeber – i Norge

Martin Strömberg: Björnstad kan bli förste skandinav att vinna en major

SPORTBLADET

Det är golffeber i Norge av alla ställen.

Den senaste tiden har Henrik Björnstad fått normännen att sitta uppe sent på helgerna för att följa hans osannolika framgångsresa på PGA-touren. Och den är verkligen osannolik.

För några år sedan var Björnstad en hygglig Europatourspelare med Scandinavian Masters som favorittävling. Två av hans bästa placeringar har kommit på Kungsängen och den allra bästa när han blev trea 2002.

Men efter 2003 gick karriären allt sämre. Han tröttnade på att spela dåligt och började arbeta som snickare istället. Han spelade bara fem tävlingar på hela säsongen och många trodde att den sympatiska norrmannen gjort sitt på golfbanan. Förmodligen han själv också.

Kvalade in på PGA-touren

Istället fick Björnstad lust att kvala till PGA-touren i USA, det gick bra, och nu har han fyra placeringar bland de 20 bästa på världens bästa tour. Han har på nio tävlingar i år spelat in nästan lika mycket som under sin bästa säsong 2002 och norrmännen har plötsligt fått en fixstjärna också i golfvärlden.

Då ska man veta att golfen fortfarande växer så det knakar i Norge och utvecklingen påminner om den i Sverige för tio år sedan. Så vänta bara.

Axgren i praktiken klar för Europa

Kanske blir 26-åriga Björnstad den första skandinaven att vinna en major före svenskar och danskar. Den här veckan spelar han Houston Open tillsammans med bland andra svenska kompisen Richard S Johnson.

Svenske Johan Axgren dominerar Europatourens lillebror Challengetouren totalt. Han har redan vunnit två gånger och kan i praktiken börja planera för Europatoursäsongen 2007. Starkt av göteborgaren som har kämpat länge för framgångarna.

ARTIKELN HANDLAR OM