En vecka för hjälpande händer

Thomas Tynander: Golfare kan också

SPORTBLADET

Tid för eftertanke.

Den här texten ska handla om hjälpande händer – för det händer att det handlar om annat än golf även på de största proffstourerna.

Det har varit en sån vecka.

Hockeyspelare besöker barnsjukhus och fotbollspelare sponsrar fattiga lag i utlandet.

Jag är svag för sånt.

Golfare kan tydligen också.

Det har varit en vecka av eftertanke i USA.

I tisdags gick Annika Sörenstam ett träningsvarv med 13-åriga talangen Dakoda Dowd, som i Orlando gör sin första turnering på USA-touren.

Det är en cancersjuk mammas sista önskan. 40-åriga Kelly Jo Dowd har obotlig levercancer och hennes sista önskan har varit att se dottern spela med sina idoler och den här veckan blev allt verklighet.

– Det här gör ju verkligen att man får perspektiv på tillvaron, säger Sörenstam som träffade Dakoda första gången för tre år sedan.

Dakoda Dowd har vunnit 185 junior-turneringar, men i natt spelar hon sin första runda med de allra bästa. Hoppas nerver håller, mediabevakningen i USA är enorm.

Välmående golfare har råd att hjälpa - även ekonomiskt, förstås.

Touren i New Orleans

I dag inleds den första stora herrturneringen i det sönderslitna New Orleans, efter orkanen ”Katrina”. Via en speciell golf-fond har touren och spelare donerat tillsammans 40 miljoner kronor till katastrofhjälpen.

Spelare från trakten, som David Toms och Hal Sutton, har bidragit extra med välgörenhet, för återuppbyggnaden.

Även Michelle Wie har bidragit. Vid proffsdebuten i höstas skänkte 16-åringen själv fyra miljoner kronor till New Orleans. Den här veckan har skoltjejen från Hawaii dessutom donerat nära tre miljoner till ett privat barnsjukhus i Sydkorea, där 30 sjuka barn nu kan operaras.

Tiger pyntade 40 miljoner

Tiger Woods är också svag för utsatta barn. Världsettan har pytsat in närmare 40 miljoner kronor ur egen ficka för att bidra till en ny skola, i sina gamla kvarter i södra Los Angeles.

– Det är större än något jag gjort på en golfbana, sa han inför invigningen i februari, där bland annat Bill Clinton deltog.

Över 4 000 elever beräknas passera skolan, varje år.

All denna välgörenheten är välinvesterad och kommer från en del av idrottsvärlden som har alla möjligheter att bidra - och gör det.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM