I dag kan han bli historisk

Stenson efter rysaren i natt: Jag är helt slut

Foto: AP
finaldags i golf-VM Henrik Stenson (till vänster) gör upp med Geoff Ogilvy om titeln som världens bäste.
SPORTBLADET

En match från världsmästartiteln – och svensk herrgolfs största framgång någonsin.

30-årige Henrik Stenson är på väg att bli en superstjärna – men gårdagens 34 hål tog på krafterna.

– Jag är helt slut, förklarade Stenson efter semifinalen.

Världsstjärnorna åker ut en efter en ur World Matchplay Championship, men svenske Henrik Stenson står stark. I går vann han två tuffa matcher och gjorde bara två bogeys på 34 hål, och ingen alls i semifinalen mot sydafrikanen Trevor Immelman. Det är extremt svårt att hålla skärpan på greenerna så lång tid.

Mental styrka

Stenson visade också mental styrka när han slog driven ospelbar in bland kaktusarna på 18:e i kvartsfinalen. Därifrån droppade han med pliktslag och slog sedan upp den en meter från hål och räddade par. Samtidigt darrade Nick O’Hern och gjorde bogey från mitten av fairway.

– Saker och ting gick väl min väg lite där, sa Stenson på presskonferensen.

I semifinalen fick Stenson en perfekt start och var tre upp efter fem hål. Sedan bevakade han ledningen och gjorde inga stora misstag även om han bommade ett par halvkorta birdieputtar.

Seger i finalen idag ger Henrik Stenson 9,3 miljoner kronor och förlust 5,5 miljoner. Ännu viktigare är att han får ännu ett lyft på världsrankingen. Som det ser ut kan han snart vara bland de fem bästa, en sensationell utveckling om man ser tillbaka de senaste åren.

Meriterat motstånd

Motståndare i dag är 29-årige Geoff Ogilvy från Australien som slog amerikanen Chad Campbell efter 16 hål. Ogilvys karriär påminner om Stensons men australiensaren har hunnit med att vinna US Open förra året.

Han var aldrig sämre än 16:e på någon major i fjol och är dessutom titelförsvarare den här veckan med ett imponerande facit de senaste två åren, elva raka matchvinster. Det kommer att bli en tuff match och Stenson kommer att vara tvungen att putta riktigt bra för att vinna.

Och den som orkar spela sju varv på fem dagar bäst kommer att vinna.

I dag klockan 16 svensk tid startar finalen och det är första gången Stenson och Ogilvy spelar mot varandra.

Martin Strömberg

ARTIKELN HANDLAR OM