Henrik den störste

Efter den historiska segern: Jag fattar inte hur jag kunde vinna

SPORTBLADET

Andra raka ökensegern, bäste svensk genom tiderna och världsmästare i Tiger Woods närvaro.

Redan efter en tävling i USA i år är Henrik Stenson superstar.

– Det största i min karriär helt klart, förklarar Stenson för Sportbladet efter segern.

Foto: Matt Sullivan/Reuters
Världsmästare I natt blev Henrik Stenson bäst i världen. Ingen annan svensk herrgolfare har nått en så stor framgång tidigare.

Finalen i match-VM var en gastkramande berg- och dalbanematch där Stenson och Ogilvy turades om att leda. Stenson inledde med en eagle och var två upp med mersmak efter halva finalen.

– Jag försökte bara att hålla fokus och koncentrera mig på mitt eget spel och när han missade sin korta birdieputt på 16:e så kändes det som spiken i kistan, säger Stenson.

Efter lunchen kom Ogilvy ut och vann fem av de åtta första hålen. Men Stenson kontrade och kom tillbaks.

– Jag hade problem från tee och med puttningen. Jag fattar egentligen inte hur jag lyckades vinna till slut.

Ingen någon gång med mer än två upp och det var ovisst ända fram till det korta 16:e andra varvet. Stenson satte upp en järn 8 en halvmeter ifrån och Ogilvy missade sin en och en halvmeters för att fortfarande vara ett ner. Det tvingade i princip australiensaren att göra eagle på näst sista hålet för att ta matchen vidare.

Värdig avslutning

Det lyckades inte och när Stenson rullade intill sin eagleputt från 20 meter var saken klar. Fyra birdies sista åtta hålen var en värdig avslutning.

Segern gav drygt 9.3 miljoner kronor och kommer att lyfta Henrik Stenson på den nya världsrankingen åtminstone till sjätte plats, möjligen till femte. Han hoppar också direkt in på sjätte plats på PGA-tourens order of merit.

Detta var Stensons andra seger i rad. För tre veckor sedan vann han i Dubai, också det

i ökenterräng. Mellan tävlingarna var han och frun Emma på minismekmånad på Maldiverna. Dykning verkar vara bra för att hålla formen.

– Om jag kan vara ledig två veckor och sedan vinna två veckor så kör jag så hela säsongen. Det här ger mig definitivt bättre självförtroende inför kommande majors.

Nästa vecka tar han ledigt istället för att spela Honda Classic.

De största händelserna i svensk herrgolfs tävlingshistoria