Jakten har börjat – på Tiger och den första majorsegern

Foto: Matt Sullivan/Reuters
Henrik Stenson får stora grattiskramen av hustrun Emma efter segern.
SPORTBLADET

Nattens triumfen i den amerikanska öknen är det finaste en svensk herrspelare upplevt.

I dag tillhör Henrik Stenson en av de fem bästa spelarna i världen.

Och vi kan på allvar börja drömma om en svensk vinnare i majors.

Värdet av nattens seger i Arizona är enormt, inte bara genom en historisk ranking senare i dag. Henrik Stenson kan räkna med mer än 50 miljoner kronor extra i sponsorintäkter och startpengar de närmaste tre åren, för så mycket steg hans marknadsvärde i natt.

Men det kvittar egentligen, miljonerna och rankingen och första titeln i USA är bara en bonus.

Jakten på major

WGC-titeln i matchspel är enorm prestige och respekt, och det finaste en svensk herrspelare vunnit, men nu handlar allt om jakten på en major.

Ingen svensk herrspelare har vunnit en av de fyra stora och Henrik Stenson har plötsligt både spel, kyla och självförtroende att lyckas. Jesper Parnevik hade ena handen på The Claret Jug i British Open under 90-talet, men Stenson ser ut att stå ännu närmare en historisk trofé, just nu. Både spelare och kommentatorer i USA talar allt mer om svensken som Tiger Woods främste utmanare de närmaste åren.

Avslutade bäst

Stenson såg fram mot att spela mot Tiger i Arizona, men världsettan åkte ur. Det var synd, för det är med Woods som Henrik Stenson nu jämför sig. Henrik Stenson vill nämligen bli världsetta – och det blir han enklast genom att vinna just majors eller stora titlar som den i natt, gärna genom att besegra Tigern.

De 64 bästa spelarna på världsrankingen gjorde upp om WGC och när ökendammet lagt sig var Stenson den som gått längst (120 hål!) och avslutat bäst. När finalmotståndaren Geoff Ogilvy fick sitt genombrott och vann WGC redan i fjol följde han upp med att ta hem US Open några månader senare. Vem vet om inte Henrik Stenson kan gå samma väg? Det snackas om det i amerikansk media.

Nya tider

Första försöket att vinna en major får Henrik Stenson och caddien Fanny Sunesson redan om en dryg månad, i Masters på Augusta. Kan han bara fortsätta att förbättra sin greenspel kan det gå vägen. Och Fanny har ju vunnit där tidigare (med Nick Faldo).

Tidigare har vi hoppats på svenska skrällsegrar i majors. Nu är det nya tider, tack vare Henrik Stenson finns verkligen chansen.