Enda förklaringen – en hemlig skada

SPORTBLADET

RANCHO MIRAGE

Kanske grät hon, kanske kastade hon stolar i omklädningsrummet. Men egentligen spelar det ingen roll vilket.

Annika Sörenstam är på väg mot sin sämsta major som proffs.

Den enda förklaringen måste vara en skada – som hon aldrig lär erkänna.

Foto: Reuters
nattsvart Första rundan i Nabisco är Annikas sämsta start i en major sedan 1992.

Nabisco 2007 utvecklar sig till en sörenstamsk mardröm. Hon har problem med sina järn och kämpar med puttern. Många noterar strul redan på rangen.

Vad händer?

Och varför?

Det finns inte på kartan att Annika Sörenstam kommer till en major utan att ha förberett sig så bra som bara hon kan. Sedan början av februari har hon haft den här helgen som det stora målet. Det är för majors och stora titlar som Sörenstam fortfarande spelar golf. Och just därför är genomklappningen så anmärkningsvärd.

”Mätt på golf”

Det kan inte vara så enkelt att Annika Sörenstam har annat att tänka på, att hennes satsningar vid sidan av golfen tar för mycket tid. Hon berättade för mig i januari att det blir full satsning precis som vanligt under 2007.

Men kollegan Doug Ferguson på nyhetsbyrån AP sitter bakom mig och är inte lika säker:

– Annika är ändå 37 och har mycket annat i sitt liv. Så även om hon verkligen vill anta utmaningen här så kanske det inte är lika lätt att slå på strömbrytaren som hon trodde, säger han.

Självklart vill Annika.

Men hon kan inte.

Döljer en skada?

Jag tror världsettan har en skada hon döljer.

Så här fungerar det; låt oss gissa att hon har en skada i exempelvis ryggen. Om hon avslöjade skadan skulle det ge motståndarna ett psykologiskt övertag av typen ”jaha, Annika är skadad i en major - då har vi chansen”. Dessutom skulle ett erkännande om en möjlig ryggskada låta som en dålig ursäkt vid ett misslyckande och det är inte Annikas stil, då tiger hon hellre och rycker på axlarna. Och fäller en tår eller kastar en stol, i omklädningsrummet.

En skada är enda tänkbara förklaringen till veckans fiasko (för det är ett fiasko, Annika har tre segrar på den här banan och efter två rundor är hon nu elva slag från täten – det är nästan overkligt).

Inte lika enkelt

Det är inte lika enkelt att vinna majors som förr. Konkurrensen är enormt mycket tuffare än för bara två, tre år sedan, och om hon samtidigt har ont, exempelvis i ryggen, så räcker det för att hon ska förlora den marginal och det övertag hon haft tidigare.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM