Henrik Stenson vann i München

Särspel avgjorde europatourtävlingen

SPORTBLADET

Henrik Stenson vann BMW International efter en dramatisk avslutning av europatourtävlingen i golf i München.

På det första särspelshålet sänkte Stenson sin korta eagleputt, vilket räckte till seger före Retief Goosen, Sydafrika, och Padraig Harrington, Irland.

– Jag missade på det sjuttonde och ville ta igen det nu, säger Stenson i en tv-intervju direkt efter segern.

Avslutningen av BMW International blev dramatisk. Såväl Goosen som Stenson noterades för bogeys på det sjuttonde hålet. Men en eagle av Goosen och en birdie av Stenson förde de bägge upp i delad ledning, totalt 15 under par efter fyra dagars spel.

Den ende som kunde utmana var irländaren Padraig Harrington, som efter det femtonde hålet låg lika med ledarduon. De avslutande tre hålen gick han på par – och därmed avgjorde särspel.

Given i Ryder Cup

I och med segern har Stenson nu två segrar och två andraplatser under året, och är en given del av Ian Woosnams Ryder Cup-lag.

Två segrar på en och samma säsong har inte Stenson lyckades med sedan genombrottsåret 2000.

– Den här veckan har varit bra träning för det som händer på The K Club om några veckor. Jag kan knappt bärga mig, sade Stenson apropå lagmatchen mellan Europa och USA.

Han kunde ha avgjort tävlingen redan innan särspelet, men missade ett förhållandevis enkelt slag på det näst sista hålet.

Erlandsson fyra

– Jag ville verkligen sänka bollen, efter att jag missade det där enkla slaget på 17:e. Jag ville inte göra samma misstag igen, sade han.

Även flera av de övriga svenskarna avslutade tävlingen bra.

Martin Erlandsson kom fyra, ett slag efter topptrion, medan Peter Gustafsson slutade åtta – och de båda tog välbehövliga prischeckar.

Värre gick det för Johan Edfors, som vunnit tre av årets tävlingar.

Edfors, som jagade en Ryder Cup-plats och hade nått den om han slutat bland de två bästa, fick efter en svag avslutning (76 slag) nöja sig med en 68:e plats och får se Ryder Cup från tv:n.

Ian Woosnam gav sina två frikort till de två britterna Darren Clarke och Lee Westwood, vilket var väntat – men ändå en chansning då Darren Clarke bara spelar sporadiskt denna säsong på grund av sin hustrus bortgång och egna skador.

Rickard Westman, TT