”Woosnam framkallar oro”

Läs Thomas Tynanders golfrapport

Foto: AP
Ian Woosnam.
SPORTBLADET

Den första känslan av oro fanns där redan under British Open. Ian Woosnam, kapten i Ryder Cup, var inte ens på plats. Han satt hemma i tv-soffan och såg årets enda major i Europa.

Allt sedan dess har det trillat in mängder av tecken på att Woosnam själv kan bli Europas enda problem, i prestigematchen mot USA.

Egentligen började oron när Woosnam utsågs till kapten. Ur minnet hämtade jag en artikel i en brittisk golftidning från månaden då Bernhard Langer utsågs till kapten inför 2004. På ett foto i tidningen satt Woosnam i en bar med öl i näven och texten var fylld av bittra citat över att inte ha fått jobbet.

Två år senare är Woosnam kapten och en sak vet vi ­ Langer kan ha varit den bästa kapten Europa haft i Ryder Cup. Han hade grym kontakt med spelarna och var noggrann in i minsta detalj för att inte missa något i förberedelserna.

Woosnam ­ nä, inget sånt alls, enligt spelarna. Woosnam har inte pratat med aktuella spelare, inte rest på turneringar annat än när han själv spelat och har inte sökt någon kontakt med Langer för att dra nytta av tyskens erfarenheter.

Europa har ett mycket bra lag. Men har de en bra kapten? Återstår att se, men jag ser en rund och bitter gubbe från bardisken framför mig, än i dag.

Thomas Björn spydde galla över att ha gått miste om ett wildcard. När Robert Karlsson råkade ut för samma sak 1999 var han smart nog att hålla besvikelsen för sig själv.

Michelle Wie debuterar i helgen på herrarnas Europatour och snackar om spel i framtida Ryder Cup. Hon har aldrig vunnit en seniorturnering men är ändå grym golftjej, det är hon verkligen. Kanske kan hon åka till månen också, en dag. Man vet ju aldrig.

Fredrik Jacobson avbryter sin säsong på grund av en envis handskada. Är redan hemma i Göteborg.

Tiger Woods har fem raka i USA, men över uppehållet 1999-2000 vann han sex raka turneringar. Fast den här sviten smäller högre, efter faderns tragiska död i maj. Dessutom kan den bli ännu längre.

Veckans tävlingar

Thomas Tynander