Vågor av känslor - mest för Darren

Ryder Cup blir hans återkomst efter fruns död

SPORTBLADET

Fem minuter i åtta, fredag morgon nästa vecka. Då vibrerar marken under mina skor.

De första fyra spelarna går till första tee för öppningsmatchen i Ryder Cup.

Det blir inledningen på tre dagar med vågor av känslor.

Foto: AP

Ryder Cup har på senare år blivit allt med känslor och magnifik golf. Europa mot USA i matchspel är alltid en prestigeladdad golfkollision, vartannat år, och trycket från välfyllda läktare ger alla inblandade gåshud ner till tårna. I Europa är det som att stå nedanför ståplats i Premier League, och spelas Ryder i USA är det mer patriotiska "USA, USA, USA".

Ryder Cup ÄR känslor.

Nästa veckas möte på

K Club utanför Dublin kan gå till historien som en klassiker. På förhand finns nämligen alla nödvändiga ingredienser.

Europa har sitt bästa lag på papperet någonsin och spelar på hemmaplan. USA har sitt kanske sämsta och väntas får drängspö.

Ryder spelas på ett golftörstande Irland, som aldrig haft tävlingen tidigare. Och irländare hörs gärna, om man säger så. Det kommer att skrivas både böcker och folkvisor om det blir seger.

Europas lag består till en fjärdedel av irländare.

En av de tre hemmaspelarna är Darren Clarke och därför ska resten av den här texten handla om honom.

I Madrid i dag återkommer Darren Clarke, 38, till golfen bara 32 dagar efter sin hustru Heathers död i sviterna av cancer.

Senaste veckan har Clarke tillbringat i hemmet vid Queenwood, väster om London, där han spelat kompisgolf med bland annat Gary Lineker.

Publiken lyfter honom

Clarke uppges vara nervös - och det är inte så konstigt.

Senaste tävlingsrundan var en 83:a och han är själv mest oroad över sin puttning.

Han har ju haft annat än golf att tänka på senaste veckorna.

Madrid blir ett test och Ryder Cup nästa vecka en större prövning. Alla spelarfruar och flickvänner finns på plats i Dublin och hemmapubliken kommer att försöka lyfta fram honom till en hjälteroll. När Clarke gör den där promenaden till första tee kommer marken inte bara vibrera, den kommer att gunga under våra fötter.

Tänk om han klappar ihop, inför närmare en miljard tv-tittare? I så fall är jag övertygad om att han kommer över det. Darren Clarke vet att livet består av annat än bara golf även om det är en sport som kan betyda mycket känslor och spelas alldeles magnifikt. Som i Ryder Cup.