”Jag blödde i händerna”

Robert Karlsson om tortyrträningen som tog honom ända till Ryder Cup

SPORTBLADET

DUBLIN. Han mobbades som barn och lämnade sin blivande fru strax före bröllopet. Men när Robert Karlsson fick ordning på sina demoner klev han ur sin livsskugga och blev lycklig.

I dag är han en av världens bästa golfspelare.

I morgon debuterar han i Ryder Cup.

- Känns bra nu. Jag är redo, säger han till Sportbladet.

Kildare Hotel Spa & Country Club är vackert som ett sagoslott och hem åt båda lagen i Ryder Cup, som spelas på K Club alldeles intill.

- Vi i lag Europa har vänstra delen, USA har den högra, berättar Robert Karlsson, 37.

Med tanke på det dåliga vädret över Dublin har det blivit många timmar i de två lagrummen på hotellet.

I går gick de flesta spelarna bara nio hål på banan, istället för de planerade 18.

- Annars känns allt fint, det är väldigt bra stämning i gruppen och det känns att vi snart är i gång.

Robert Karlsson och Henrik Stenson är det europeiska lagets enda debutanter - men saknar inte rutin. Stenson är rankad elva i världen och Karlsson har sju titlar på Europatouren.

Och Robert Karlsson har varit med om mycket - inte minst vid sidan av golfen. Ändå är han långt från lika omskriven som övriga svenska golfstjärnor.

- Jag har alltid varit nummer två när någon annan spelat ännu bättre, säger han.

Robert Karlsson växte upp på Katrineholms Golfklubb, där pappa Björn var greenkeeper och familjen bodde på banområdet. Som 13-åring hade han fem i hcp. 1990

valde han ett liv som proffs och tog sig snabbt in på Europatouren. Men efter den första segern 1995 byggde han upp förväntningar som blev ett luftslott - och allt rasade samman, både på och utanför golfbanan.

- Jag tänkte jag att "jag måste utveckla det här, annars tar det slut". Men 1996 mådde jag jävligt dåligt och var faktiskt på väg att sluta med golfen.

- Det blev en mental grej, ju bättre det kändes på träning ju sämre gick det under tävling.

Hur påverkades du privat?

- Jag mådde dåligt och var väldigt jobbig att vara med. Jag hade flickvän, men tänkte bara golfen. Och trots att jag var jäkligt nere så reste jag mycket själv på tävlingarna och det var ju inte speciellt bra.

Efter en rejäl genomklappning

föreslogs Robert från två olika håll att söka hjälp hos läkaren Bengt Stern, som höll kurser i personlig utveckling på Mullingstorp utanför Norrköping. Robert jobbade med Stern under fyra års tid.

- Man la mycket fokus på gamla minnen och uppväxten och värderingar man levt med.

Vad kom ni fram till?

- Som barn blev jag mobbad en del i skolan och blev kallad öknamn. Senare var jag själv med och mobbade andra och mådde ju inte bra av det heller. Så i efterhand insåg jag att jag använt golfen mycket för att komma tillbaka och visa att jag visst dög och kunde mer än andra. Jag spelade golf av fel skäl.

Under den första tiden på Mullingstorp valde Robert Karlsson att satsa på en personlig nystart.

- Det var en turbulent tid och jag gjorde stora förändringar i mitt liv, berättar han.

Det största beslutat blev att bryta med fästmön, sensommaren 1996 - mitt under planeringen för parets bröllop, i november.

"Saker som inte stämde"

- Den 5 september var jag på väg hem till Katrineholm och kände att det var saker i mitt liv som inte stämde. Min flickvän bodde i Göteborg och studerade och när jag kom hem till mina föräldrar hade dom besök av mina blivande svärföräldrar. Alla satt och skrev bröllopsinbjudningar. Jag gick in och sa att "ni kan sluta med det där ni håller på med, det blir inget bröllop." Sen åkte jag till tjejen i Göteborg och berättade för henne.

- Jag kände att den relationen inte var rätt just vid den tiden.

- Det var ett stort och tufft beslut och det blev några år som var svåra och jag hörde ju en del snack vid sidan av. Men i efterhand har det löst sig för alla inblandade, hon är gift och har barn och jag har en mycket bra relation till hennes föräldrar.

Låter som du mådde riktigt dåligt. Var du destruktiv?

- Livet var ju inte speciellt kul. Men jag tränade golf hårdare än någonsin. Jag strafftränade, kan man säga. Det blödde faktiskt i händerna på mig. Värst var det morgnarna efter, innan man tagit sig igenom första halvtimmen.

Men lyckan vände. Sent på hösten 1996 träffade Robert sin blivande fru Ebba och de blev ett par året efter.

I dag har de barnen Thea, 5, och Ceasar, 2, och bor i Monaco. Familjen har sommarhus i norrländska Vuollerim, inte långt från Robert nya coach, Annchristine Lundström, som de träffade genom en gemensam bekant.

Lundström utbildar företagsledare och ett samarbetet inleddes i januari 2003. Det har förändrat Robert Karlssons inställning till golfen, där han sköter den tekniska träningsbiten själv.

- I dag är mitt mål att bara spela varje slag så fritt som möjligt, och inte stirra på resultat, förklarar han.

Pekades ut i tv

Samarbetet har fungerat väl inåt - men varit turbulent utåt. Både Annchristine Lundström och Robert Karlsson är en del av nya gemensamma stiftelsen "Verklighetens Center", som i augusti 2004 granskades i samhällsprogrammet "Uppdrag Granskning" i SVT. Robert Karlsson är hedersledamot i styrelsen och intervjuades - precis som fyra personer som påstods ha lämnat stiftelsen och som talade om ett manipulativt arbetsklimat.

Tv-programmet upprör Robert Karlsson än i dag.

- Det var fan inte ett uns sanning i reportaget. Ingen av de fyra som intervjuades som "vittnen" hade något med oss att göra och det finns inget att "hoppa av" från, säger han.

Ni framställdes som en sekt, lite som den i Knutby?

- Ja, det var ju den kopplingen dom gjordes i programmet. Men det är helt absurt.

Vad gör ni i stiftelsen?

- Det började med att vi var många bekanta som träffades och firade midsommar 2003 och pratade om ledarskapsutbildningar. Vi funderade på varför en person drabbas av både toppar och dalar, och vad som saknades för att det alltid ska kunna må bra. Nu håller vi i utbildningar och föreläsningar i personligt ledarskap som handlar om att människor ska förstå att man inte behöver leta upp lärare eller gurus för att finna sig själva.

Har stiftelsen religiösa inslag?

- Nej, absolut inget religiöst alls, långt ifrån det!

Din egen roll?

- Jag tjänar själv inga pengar och betalar inga pengar heller. Jag vet att det går rykten bland andra golfspelare att jag betalar 30 procent av mina vinstpengar till stiftelsen, men det är total bullshit.

- Det enda jag gör i stiftelsen, förutom att vara hedersledamot, är att jag då och då bidrar i föreläsningar med mina erfarenheter från golfen.

Vad tycker du om ryktena att du tillhör en sekt?

- Det är jättetråkigt. Och jag blir arg när det förekommer osanningar.

"Uppdrag Granskning" anmäldes av stiftelsen till Granskningsnämnden för radio och TV och fick viss kritik - men friades.

Nu vill Robert Karlsson fokusera på golfen och se framåt. När hans temperament nu är coolt har hans golf blivit het, och han är lycklig även vid sidan av golfen. Imorgon debuterar han i Ryder Cup, inför 45 000 betalande åskådare och närmare en miljard tv-tittare.

- Det känns stort. Och vi har haft en bra vecka tillsammans i laget.

Att spela Ryder Cup är ju som att spela golf inför ett fullsatt Old Trafford?

- Jo, det har ju varit mycket folk här och jag vet hur det kan bli när spelet börjar på riktigt. Men hur det än går lämnar jag inte Ryder besviken.

Känner du, med tanke på allt som varit så upp och ner under åren, att din debut i Ryder Cup kommer vid rätt tillfälle i livet?

- Ja, det gör jag. Nu är jag så mogen och förberedd som jag någonsin varit. Jag vet att jag är redo.

Nu återstår bara att se i vilken del av Kildare Hotel Spa det blir fest, söndag kväll.