Dollargreenen

I dag inleds Ryder Cup – en golffest värd miljarder. Den ses av en miljard tv-tittare. Den omsätter en dryg miljard kronor, på bara en vecka. Och spelarna själva uppskattas ha tio miljarder kronor på banken.

Foto: Scanpix
SPORTBLADET

Dublin

Golfmötet mellan Europa och USA är världens tredje största idrottsevenemang.

Men Ryder Cup hade aldrig hamnat på K Club om det inte vore för Irland rikaste affärsman.

– Det här betyder mycket, säger Michael Smurfit, 70, i en exklusiv intervju med Sportbladet.

Affärsmannen Michael Smurfit förvandlade familjeföretaget i förpackningsbranschen till en världsindustri. När han 2002 sålde företaget, som i dag heter Smurfit Kappa Group, betalade amerikanska investerare 22 miljarder kronor.

Pengarna investerade han förra året genom att köpa K Club, som han ägt en gång tidigare. Köpet och renoveringar av Ryder Cup-banan har kostat honom 1,5 miljard kronor ur egen ficka.

I dag njuter Michael Smurfit av att drömmen om Ryder Cup blev verklighet.

– Jag är hemskt stolt. Det här betyder mycket för oss här på Irland, säger han.

Michael Smurfit går inte att boka för en intervju, men i samband med Ryder Cup talade han gärna med Sportbladet.

Svenska söner

– Jag har ju två svenska söner, berättar han. Jag var en gång gift med en svensk kärlek och kan några fraser på svenska. Därför är det lite extra kul att det även finns med två svenska spelare i Europas lag. Sverige är en stornation i golf, sett till sin lilla befolkning!

– Det här är stort!

Tror du folk kan förstår hur stort Ryder Cup är som evenemang?

– Nej, vanligt folk kanske kan behöva lite tid att ta in hur stort det egentligen är, om man får veta hur mycket som satsats och vad vi har omkring oss här. Det här är enormt. Mer än en miljard tittare säger väl det mesta. Det är inte mycket som slår det!

Minns du första gången du på allvar började drömma om att ta Ryder Cup till Irland?

– Absolut. 1987 började jag fundera och 1991 ville jag satsa på det. Men då gick arrangemanget till Spanien och det gjorde mig väldigt irriterad. Irland har varit en del av Ryder Cup sedan 1927, då allt började. Spanien har kommit med först på senare år.

– Men nu är vi här!

Du är affärsman, hur mycket pengar ger en Ryder Cup?

– Man uppskattar att det handlar om upp till 250 miljoner euro (2,3 miljarder kronor) extra i inkomster till den irländska ekonomin. Är det så är våra investeringar i infrastrukturen för att klara evenemanget små.

Du har satsar mycket egna pengar?

– För mycket, oj, alldeles för mycket.

Sportbladet tippar

Svenskt i debuten