Golfvärlden tröstade Clarke

Så orkade han ställa upp trots sin frus död

Foto: Alastair Grand/AP
Vännernas stöd Darren Clarke hedrade sin hustru Heathers minne med att spela drömgolf. Lagkamrater, motståndare och 15000 i publiken visade honom sitt stöd i sorgearbetet.
SPORTBLADET

DUBLIN

Han möttes av mäktigt publikjubel – och kramar från sina motståndare.

Mitt i sorgen efter sin frus bortgång försöker Darren Clarke njuta av Ryder Cup.

– Men bara tiden kan läka mina sår, säger han.

Det är mindre än sex veckor sedan Heather Clarke förlorade fyra års kamp mot cancer, den 13 augusti, 39 år ung. Ryder Cup-veteranen Darren Clarke hade precis återvänt med sin familj från semester i södra Europa när sjukdomen besegrade hans hustru.

– Det som hände var en mardröm. Det gick fort utför, berättade han i måndags.

För två veckor sedan fick Clarke ett wild card till Ryder Cup och mötet mot USA, trots två månaders speluppehåll. Och han sa ja direkt.

Bidra till laget

– När Heather gick bort tog jag ledigt, men efter ett tag började jag träna igen. Och tidigare hade jag ju slagit bollar mellan besöken på sjukhuset.

– Jag vet att det här blir en svår vecka, men jag vill bidra till laget, sa han i veckan.

I går morse gick den populäre nordirländaren ut i spel tillsammans med bästa vännen Lee Westwood. Det enorma mottagandet han fick på första tee på K Club var känslomässigt. Mer än 15 000 åskådare ville inte sluta jubla.

– Det var otroligt och något jag aldrig glömmer. Att jag sen fick kramar av Phil Mickelson och Chris DiMarco var också väldigt rörande, sa han efter rundan.

Clarke inledde genast med en birdie och kunde fem timmar senare gå av sista green som en vinnare. I par med Westwood vann han sin match mot det amerikanska paret – och gav Europa det första lyft som gjorde att laget leder den första dagens spel med 5–3.

Starka känslor

När Darren Clarke klev av banan möttes av flera kramar, även från spelarfruar som kände hans Heather mycket väl, och hade förstås svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Det var starka känslor. Förhoppningsvis sånt ingen annan ska behöva uppleva.

Vad hade du för funderingar igår när du släckte nattlampan kvällen före spel?

– Jag funderade på när jag skulle upp. Sen glömde jag att sätta alarmet och kom upp 20 minuter innan jag skulle vara ute från rummet.

Du tänkte inte golf eller annat?

– Nej, jag har haft många sömnlösa nätter under Ryder Cup, men det här var inte en av dem, tack och lov.

I dag spelar Darren Clarke sin andra match i Ryder Cup. Under ytterligare några timmar kan han njuta adrenalinet i världens största golftävling.

– Jag är stolt över att vara här. Fast jag vet inte om det hjälper mig i sorgen, det enda som kan göra det är nog tiden. Och tills vidare får jag klara mig så bra jag kan.

Thomas Tynander