Me gusta Garcia – Den nye kungen i Ryder cup

SPORTBLADET

DUBLIN

Ryder Cup inleddes artigt och med få pumpande knytnävar.

Men en spelare visade smittande spelglädje.

Han heter Sergio Garcia, amerikanarna avskyr honom och nu är han kung i golfens Europa.

Sergio Garcia älskar Real Madrid men det har inget med Ryder Cup att göra, mer än att han drömmer om samma framgångar och uppenbarligen älskar att spela i lag. Efter första dagens lir på K Club är han obesegrad och har nu tagit tretton av 16 poäng i Ryder Cup, trots att han är så valpig att man undrar om det inte var han som serverade oss på Burger King senast.

Jänkarna och inte minst Tiger Woods älskar att trycka till Sergio Garcia. Det var därför Tiger såg så förbannat sur ut när han varit med och förlorat den inbördes duellen i går eftermiddag. Kanske såg Tiger den lille spanjoren i sömnen i natt, och kanske var det bilden av när Garcia sprang efter en putt av Luke Donald och länge räckte ut tungan åt bollen när den rullade ner i koppen?

Oväntat städat

Me gusta Garcia, jag gillar Garcia – som strålar av spelglädje. Han har ersatt Colin Montgomerie som Europas kung i Ryder Cup.

Annars inleddes prestige­duellen oväntat städat och artigt, nästan på gränsen till tråkigt. Inga overkliga drömslag och mycket få high five och pumpande nävar.

Kanske kommer det när vi närmar oss avgörandet.

Kanske var det städat av respekt till Darren Clarke, som spelar med sorg efter sin älskade Heathers bortgång. Clarke är också en hjälte och hyllade Heather genom att spela drömgolf och vara på den plats han trivs bäst; på en golfbana i världens största golftävling, omgiven av både polare och motståndare som kramade om honom.

Clarkes första utslag var nästan 320 meter – så det var mycket adrenalin i den bollträffen.

Vann bästbollen

Han gjorde fyra birdies i sin bästboll, med den avgörande putten för viktig poäng på hål 18 inräknad. Tårarna och kramarna när allt var över glömmer vi aldrig.

Hemma satt sönerna Tyrone and Conor och såg det på tv, efter skolan.

Darren Clarke och Lee Westwood var båda wildcards och vann alltså sin bästboll. Efter segern kunde jag inte låta bli att tänka på danske Thomas Björns korkade kommentar till att han inte fick en friplats av kaptenen Ian Woosnam.

– Min relation med honom är helt död, sa Björn för två veckor sedan.

Förbannat olämpligt ordval och det kvittar att han senare bad om ursäkt.

I dag spelar Robert Karlsson och Henrik Stenson bästboll – men tyvärr inte med varandra. Jag tror ändå att de tar lunch obesegrade, även den här gången. De spelar bra just nu.

Sportbladet tippar:

ARTIKELN HANDLAR OM