– Började gråta när det var klart

Segeryra – då brast det för Karlsson: ”Det gick inte att stoppa”

SPORTBLADET

DUBLIN

Segern i Ryder Cup var känslomässig för många.

- Jag trodde inte det skulle bli så mycket känslor, men jag grät när det blev klart, berättar Robert Karlsson.

Även Darren Clarke och övriga spelare drabbades av starka känslor.

Foto: AFP/AP
SEGERTÅRAR Robert Karlsson och Darren Clarke kunde inte hålla tillbaka tårarna när Ryder Cup-segern var hemma. ”Jag trodde inte det skulle bli så starka känslor”, säger Karlsson. Lagkaptenen Ian Woosnam tillägnade segern till Clarke och hans hustru Heather som gick bort för bara sex veckor sedan.

Stora delar av det europeiska laget hade samlats runt green på hål 16, där de följde Darren Clarke inför läktare med mer än 20 000 åskådare. Via radio kunde de höra hur Henrik Stenson rullat i den nödvändiga poängen för totalseger. Spelare och ledare kastade sig i armarna på varandra.

- Finns ju inget underbarare än att slå amerikanerna, förklarar Sergio Garcia.

Besked via radio

Robert Karlsson hade förlorat sin match till Tiger Woods och kunde vände besvikelse till enorm segerglädje:

- Jag hörde via Sergios radio att det var klart och då kom tårarna och alla på green kramades. "Fasen", tänkte jag, "nu har man faktiskt varit med och vunnit Ryder Cup".

Det blev känslomässigt?

- Ja, och jag trodde nog inte att det skulle bli så starka känslor. Men när allt var klart gick det inte att stoppa.

Minuter efter Henrik Stensons avgörande putt kunde Darren Clarke rulla i sin sista boll, för seger och full pott i sina tre matcher i helgen. Den enorma publiken och både lagkamrater och motståndare hyllade honom, med tanke på att han spelar med sorg efter hustrun Heathers död för bara sex veckor sedan.

- Heather hade varit med oss här om hon hade kunnat och den här segern tillägnar vi henne och Darren, säger lagkaptenen Ian Woosnam.

"Enorma känslor"

Clarke själv grät öppet och var rörd över stödet från sitt lag.

- Det har varit enorma känslor den här veckan, säger han. Jag är så stolt över att få ha varit med om allt det här. Och är ju glad att jag kunde bidra.

Även Robert Karlsson hyllar Clarke, som spelat sex Ryder Cup:

- Darren har betytt jäkligt mycket för det här laget, och det har vi alla sagt till honom. Han har suttit ner med oss andra och det har varit viktiga samtal, säger han.

Världens normalt bäste golfspelare visade också sitt stöd för den populäre nordirländaren:

- Efteråt kramade jag om Darren på 16 och sa till honom att han är en helvetes bra spelare. Det han presterat är otroligt med tanke på vad han gått igenom senaste tiden, säger Tiger Woods.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM