”Kanske är bäst för Ryder Cup om det blir duell nästa gång”

Tynander tar dig bakom kulisserna i golfens värld

SPORTBLADET

Europa vann Ryder Cup stort. Riktigt stort.

Det var det sämsta som kunde hända.

Nu finns en risk att den klassiska utmanarmatchen sjunker i status i USA - och då blir det problem.

Europas lag, med Robert Karlsson och Henrik Stenson, vann lika rekordstort som för två år sedan, med ofattbara nio poäng; 18,5 mot 9,6.

Nu finns en oro för hur framtiden ser ut. USA har bara vunnit ett av de sex senaste mötena (upphämtningen 1999) och det finns en risk att upprepad förödmjukelse sänker det framtida intresset, inte minst i amerikansk media. För det var krigsrubriker och hånfulla kommentarer i USA, i måndags:

"Amerikanarna borde ha fått ögonbindel vid entrén, redan fredag morgon, och en sista cigarett innan avrättningarna i singelspelet på söndagen", skrev Washington Post.

Bättre slänga klubborna i sjön

"Det kanske var flax att vi vann den där gången 1999", skrev Philadelphia Enquirer.

Andra har konstaterat att den där klubban Tiger Woods caddie Stevie Williams tappade i vattnet kanske borde ha haft sällskap av övriga klubbor på amerikansk sida.

Europa är överlägsna, men vad händer om USA då beslutar sig för att satsa på Presidents Cup istället? De år som laget inte spelar mot Europa möter de ju resten av världen, utanför Europa, och de matcherna är betydligt mer spännande.

"Horribelt"

I går sa amerikanske världstrean Jim Furyk att USA spelat "horribelt" i helgen och antydde att flera av hans lagkamrater kanske inte tagit utmaningen på tillräckligt allvar.

Om intresset i USA sjunker för Ryder Cup, både bland spelare, golfpampar och media, så är framtiden mörk. Det är USA som styr golfens utveckling. Tänk er den dag då amerikanska spelare börjar lämna återbud och de kommer med ett b-lag. Amerikanska golfspelare är nämligen produktmärken, där vardagen handlar lika mycket om business som om golf - och ständig förnedring är dålig business.

Kanske är bäst för Ryder Cup om det blir duell nästa gång, och amerikanarna inte kastar utrustning i sjön.

Veckans...

ARTIKELN HANDLAR OM