Strömberg: Hon var fruktad och respekterad

SPORTBLADET

Oväntad tidpunkt men beskedet i sig var väntat – Annika Sörenstam slutar efter säsongen.

Hon är Sveriges absolut mest framgångsrika idrottskvinna genom tiderna och har förmodligen betytt mer för damgolfen än Tiger gjort för herr-arna.

Hennes sving, professionella

attityd och inställning har varit modell för tusentals unga tjejer men särskilt saknad kommer hon knappast att bli av andra än sponsorer och LPGA-touren.

Hon är inte älskad men har alltid varit fruktad och respekterad.

Målet var inte att bli älskad

Det kanske är svårt att få allt, och i ett spel som golf är det få som lyckats bli riktigt folkkära, bortsett från USA där framgång ofta går hand i hand med popularitet.

Så är det inte på samma själv-klara sätt i Sverige. Här ska man vara godtroget rolig, flamsig, hetlevrat ärlig eller lite charmigt galen och ingen av de egenskaperna utmärker direkt Annika Sörenstam.

Jag tror heller aldrig att Annika Sörenstams drivkraft har varit att bli älskad.

Hon har helt enkelt tyckt att golf är det roligaste som finns och blivit så bra hon kan på det, fine, det har ju gått rätt okej.

Hon har all anledning att vara oerhört stolt när hon nu inleder en ny fas i livet.

Har varit svårtillgänglig

Har hon fått den uppskattning hon förtjänat i Sverige?

Både ja och nej.

Hon har vunnit Jerringpriset två gånger och bragdguldet en. Rent sportsligt borde hon naturligtvis vunnit båda priserna ett par gånger till men det handlar ju som bekant om annat än rena meriter och fakta.

Hon har då och då varit, om inte svåråtkomlig, så åtminstone svårtillgänglig. Förmodligen förståeligt men ganska tråkigt.

Att vara bäst räcker

Men jag tror nog att hon har varit sig själv så mycket hon har klarat av. Hon har ofta fått kritik för att vara tråkig och kall och utan karisma men vad begär man egentligen av idrottsstjärnor?

Hon är väl som hon är och därmed inte Scarlett Johanson eller Julia Roberts, bara en vanlig svensk tjej som råkat bli bäst i världen på golf.

Det räcker hyfsat för mig.

Innan hon slutar har hon nästan en hel säsong att spela och jag tror faktiskt att hon skulle bli besviken om hon inte vinner åtminstone en av de tre majors som återstår.

Att nå förstaplatsen på världsrankingen tror jag att hon har gett upp i och med att hon inte spelar nästa säsong.

Däremot vill hon säkerligen visa Lorena Ochoa vem som är bäst den här säsongen

Och efter det här beskedet ligger faktiskt mina pengar hos Sörenstam.

Tack och lycka till, Annika.

Hoppas du får ett någorlunda vanligt liv.