Avskedsturnén – i sju månader

Sörenstam är på samma nivå som Tiger och Madonna

Foto: Christer Höglund
Bilder som visar hur stor Annika är ute i golfvärlden.
SPORTBLADET

En fantastisk karriär är snart över.

Men att Annika Sörenstam tröttnat och slutar är knappast en nyhet.

Jag minns trötta ögon redan för mer än ett år sedan, och hur Annika sa : "Jag är rätt så mätt, det är jag ju."

Nu väntar ett annat liv.

Foto: Christer Höglund
Bilder som visar hur stor Annika är ute i golfvärlden.

En golftjej från norra Stockholm har tröttnat, efter bland annat nio år som bäst i världen lägger hon av i höst och minnesbilderna sköljer över mig.

Jag minns bland annat två billboards i USA. Den ena i Augusta, Georgia, år 2002. Världens främsta herrgolfare skulle göra upp om prestigefyllda Masters men den enorma reklamtavlan utanför entrén pryddes av "Annika Sorenstam". Två år senare såg jag en ny reklampelare, i Palm Springs inför en tävling med Tiger Woods, men nu var det bara "Annika". Jag talade då med hennes agent Mark Steinberg som konstaterade att det är få personer i världen som är kända vid bara sitt förnamn, som Tiger, Madonna och Annika.

Jag följde stora delar av Annika Sörenstams karriär och minns förvandlingen från äppelkindad talang till det fullblodsproffs som kom att betyda mer för damgolfen än Tiger för herrgolfen. Annika Sörenstams enorma fokus och balans, där hon sökt perfektion i alla delar av sin golf, har inspirerat generationer av nya golftjejer. Nya världsettan Lorena Ochoa är bara en av många spelare som kommer att sakna utmaningen från den förre svenska världsettan.

Men pensioneringen från tävlingsgolfen i höst är inte oväntad. Redan i januari förra året kunde Sportbladet publicera en artikel där delar av den bandade intervjun med Annika lät exakt så här:

"Nu ska jag köra det här året, så får vi se. Jag menar...det är väl klart att, som jag sa, att jag är rätt så mätt, det är jag ju.

Om du skulle börja tänka på familj så är det i slutet av nästa säsong?

- Ja, det är klart att man kanske får börja tänka på det i slutet…i slutet av den här säsongen får man börja tänka på det.

Hur tänker du då?

- Jamen det är dags nu att...jag vill ha egen familj. Men är det nu...jag tror att...om det är nåt vi bestämmer oss för då...då går ju inte karriären så bra direkt. Jag menar då...då får man planera lite."

Problemet då var att Annika var för bekväm och avslöjade för mycket, sponsorerna gick i taket och hon tog tillbaka allt.

Andra intressen har nu tagit över på allvar, varumärket "ANNIKA" byggs upp till en hel industri.

Arvet inom golfen är enormt, resultaten och rekorden fyller en hel bok. Det är synd att svenska folket inte lärt sig att uppskatta Sörenstam som i hennes nya hemland USA. Men förklaring är förstås att hon emigrerade tidigt och blev en superstar på avstånd.

Det som intresserar mig mest i dag är hennes tajming för beskedet. I helgen vann hon sin tredje turnering för året och visade i samma boll som Lorena Ochoa att hon en hel tävling kan spela lika bra golf som förr. Den 72:a segern var förkrossande och det var ingen slump att Annika direkt bestämde sig för att beskedet om pensioneringen inte kunde komma lägligare. Att hon avslöjar slutet på karriären tidigt på säsongen är inte heller oväntat, nu får hon en sju månader lång avskedsfest där hennes namn ytterligare kommer att hyllas var hon än vänder näsan.

Och det glädjer mig att ögonen nu, efter beslutet och beskedet, inte längre är lika trötta som då vi sågs för ett drygt år sedan. Jag tror Annika Sörenstam ser fram mot ett annat liv.