Hockeyfeber i Norge

Onsdagens kvartsfinal är historisk

SPORTBLADET

I gruppspelet gjorde Mads Hansen ett mål när Norge var nära att stjälpa självaste Kanada. I onsdagens semifinal hoppas han göra dubbelt så många.

– Det skulle sitta fint. Då kan vi kanske vinna med 2–1, eller säg 3–1, säger han.

Foto: PAUL DARROW
Norge.

Intresset för ishockey-VM var svalt i Norge. I takt med framgångarna har hockeyfebern stigit och kvartsfinalen kommer att sändas i statstelevisionen NRK.

– Första matcherna gick i en liten sportkanal, men efter matchen mot Kanada och sedan vi blev slutspelsklara är det nog mer än dubbelt så många norska journalister här, säger Hansen på telefon till TT.

Onsdagens kvartsfinal är historisk. Aldrig tidigare har Norge gått vidare till slutspel i ishockey-VM. Bästa placeringen är en åttondeplats från VM 1990, men på den tiden var det samma sak som jumboplatsen.

I förra veckans match avgjorde Kanada först i slutminuterna. När den 29-årige Brynäsforwarden Mads Hansen först dribblade bort Kanadas målvakt Pascal Leclaire i andra perioden och kvitterade till 1–1 och Norges målvakt Pål Grotnes dessutom räddade allt blev kanadenserna frustrerade. De tog onödiga utvisningar och Norge hade flera chanser att ta ledningen i inledningen av sista perioden.

– De var skakade, helt klart. Men vi kan ännu bättre. När vi möttes i gruppspelet var vi slitna efter matchen mot Tyskland.

– Nu är vi fräschare och kan vi spela lika disciplinerat med styrspel och fem man på rätt sida pucken kan vi vinna. Jag får väl göra två mål i morgon (onsdag).