Tiger skrämmer slag av motståndarna

Konkurrenterna blir två slag sämre när de möter honom

Foto: Morry Gash
SPORTBLADET

Inte nog med att Tiger Woods är överlägset bäst i världen - hans blotta närvaro gör övriga spelare i världstoppen sämre.

En studie visar att hans närmaste konkurrenter blir upp till två slag sämre per tävling när Tiger spelar.

Jag har alltid haft känslan av att Tiger Woods närvaro sänker andra spelare ett snäpp. Hans överlägsenhet och karisma får många att känna att de måste prestera över sin förmåga och det innebär ofta raka motsatsen.

Nu visar en studie av Jennifer Brown vid universitet i Berkeley att Woods närvaro faktiskt gör konkurrenterna sämre. Hon har granskat alla tävlingar på PGA-touren mellan 2002 och 2006, över 20 000 golfrundor.

Fenomenet gäller intressant nog inte alla. Bara de spelare som är närmast Tiger på rankingen. Möjliga orsaker tas bara upp som hastigast men rimligtvis är det känslan att chanserna till seger sjunker dramatiskt med Tiger i startfältet som gör övriga spelare svagare.

På väg mot comeback

Tiger Woods var bland de tio bästa i över 60 procent av sina tävlingar under sina tio första år som proffs. Han vann nästan var fjärde.

Den sortens överlägsenhet är så påtaglig att spelare runtomkring påverkas vare sig de själva vill eller är medvetna om det.

Nästa vecka gör Tiger comeback efter sin knäoperation och ibland har ha presterat på topp direkt efter uppehåll men han har också gjorde det motsatta. Han missade till exempel kvalgränsen i US Open 2006 då han tog ett tio veckor långt uppehåll efter att hans far gått bort.

Fågel eller fisk den här gången på Torrey Pines?

Fågel såklart.

Han har vunnit Buick Invitational de senaste fyra åren och sex gånger de senaste elva åren. Han spelar alltid bra här och kan spela den i sömnen.

Tiger vinner US Open bara han är i hyggligt shape. Med brasklappen att det faktiskt finns spelare som kan strunta högaktningsfullt i Browns studie och prestera på sin topp.

Nu i helgen avgörs damernas andra major LPGA-mästerskapet. Lorena Ochoa är storfavorit och vinner förmodligen följd av Annika Sörenstam och fjolårsvinnaren Suzann Pettersen. Det vore kul om någon av de yngre svenskorna kunde vara med och hugga. Linda Wessberg och Karin Sjödin kan men frågan är om de vågar tro på sig själva så hårt som man måste.

Kanske.

FAKTA

Veckans golf

PGA-touren

Stanford St Jude Championship

TPC Southwind, Memphis, Tennesee

Förstapris: 6.7 miljoner kronor

Svenskhopp: Jesper Parnevik, Fredrik Jacobson, Mathias Grönberg

Titelförsvarare: Woody Austin, USA

LPGA-touren

McDonalds LPGA Championship

Bulle Rock, Havre de Grace, maryland

Förstapris: 1.9 miljoner kronor

Svenskhopp: Annika Sörenstam, Sophie Gustafson, Karin Sjödin

Titelförsvarare: Suzann Pettersen, Norge

Europatouren

BankAustria Open

Fontana GC, Wien

Förstapris: 2.4 miljoner kronor

Svenskhopp: Pele Edberg, Martin Erlandsson, Klas Eriksson

Titelförsvarare: Richard Green, Australien

Veckans svensk

Fyra raka placeringar topp tre och Robert Karlssons storform håller i sig. Han susar uppåt på världsrankingen och det ska bli intressant att se om han kan hålla stilen på Torrey Pines nästa vecka.

Veckans snackis

Tigers comeback efter nästan två månaders uppehåll. Han säger att knät kommer att vara nästan 100 procent och om det inte är det spelar det ingen roll. Han kan vinna ändå.

Veckans lista

1. Robert Karlsson. Är värd en riktigt stor seger snart.

2. Teknikbanor. Varje klubb borde se till att ungdomarna har en kort teknikbana att spela och leka golf på. Dessutom borde även icke medlemmar under 12 år vara välkomna.

3. Spelet golf. Hur kan man tänka på fotboll när det är sånt här väder. Ut och spela golf istället för att se 0-0-matcher i EM.