Föll – efter rysare i natt

Maria Hjorth missade majortiteln – på det
fjärde särspelshålet

SPORTBLADET

Yani Tseng vann nattens rysare. Efter fyra särspelshål tvingades svenskan Maria Hjorth, 34, att ge upp majorn.

– Grattis Yani, säger Hjorth till nyhetsbyrån Reuters efter förlusten.

Foto: AFP
Maria "Mimmi” Hjorth.

Hon var så nära att bli den fjärde svenskan i historien att ta en major.

Men precis som förra året, då i British Open, slutade Hjorth tvåa.

I egna händer

Efter drömspel och tur på Havre de Grace i Maryland hade svenskan allt i egna händer inför det sista och avgörande hålet.

En misslyckad birdieputt tvingade dock Hjorth till ett utdraget särspel mot 19-åriga taiwanesiskan Yani Tseng som gör sitt första år på LPGA-touren.

Hjorth hade länge ett litet övertag på de tre första särspelshålen med bättre utslag, bättre inspel och bättre puttar. Men efter att på 18:e hålet ha hamnat lite väl långt från flaggan kunde i stället Yani Tseng sänka sin betydligt enklare putt. Efter förlusten kunde Hjorth bara bekräfta det alla såg för nyhetsbyrån Reuters:

– Jag hade fyra väldigt bra chanser att göra birdies på men ingen av puttarna ville gå in. Men det är bara att gratulera Yani.

Först – på tio år

Tseng blev med sin seger den första rookien på tio år att vinna en major och är den nästa yngsta kvinnan någonsin att vinna turneringen.

– Jag är så glad, säger hon till AP.

– Jag var väldigt nervös. Det var mitt första LPGA-slutspel. Jag var tvungen att intala mig själv att det är precis som att spela en amatörturnering – bara att slappna av, säger Tseng till Reuters.

FAKTA

VI HAR VUNNIT MINST EN MAJOR

Annika Sörenstam: 11 segrar

Helen Alfredsson: 1 seger

Liselott Neumann: 1 seger