Allt handlar som vanligt om Tiger

Rekordmånga svenskar med

SPORTBLADET

Dags för ännu ett US Open och allting handlar som vanligt om Tiger.

Är han verkligen frisk i sitt opererade knä?

Håller han formen trots två månader utan tävlingsspel?

Svaret är förmodligen ja men det innebär inte att Tiger springer hem med US Open på ett ben.

Årets US Open spelas på Torrey Pines. Inte nog med att det är en av Tigers absoluta favoritbanor, han har vunnit Buick Open här fyra år i rad och sex gånger totalt, det är också förmodligen en av de lättaste US Open-banorna på många år.

Greenerna är – åtminstone än så länge – hyggligt mottagliga och det är oftast det som avgör hur svårscorad en bana är nuförtiden.

Tävlingen är extremt intressant också med svenska ögon. Vi har åtta spelare (rekord) till start och flera av dem ser hyggligt formstarka ut.

Fasth letar efter formen

Robert Karlsson har spelat stor golf i flera veckor. Efter en veckas vila kan han vara laddad och klar igen. Carl Pettersson har varit och nafsat på topplaceringar flera veckor utan att få till det och ha var tvåa på Torrey Pines 2003.

Johan Edfors kan bomba de flesta banor och om inte ruffen är ospelbart tjock kan han trivas. Ifjol blev Niclas Fasth fyra på otroligt svåra Oakmont. I år letar han efter formen och kanske hittar han de goda vibrationerna från fjolåret då han var nära att ta en efterlängtad svensk herrmajor.

Någon gång ska väl också Henrik Stenson lyckas i en major. Han väntar fortfarande på fullträffen vid rätt tillfälle och kapaciteten finns när det långa spelet sitter. Eller så går Tiger Woods bara in och är bäst igen. Han har faktiskt haft längre uppehåll tidigare och återkommit som om inget hänt.

Svårare för Tiger att dominera

Men när han missade kvalgränsen i US Open för två år sedan kom han från ett tio veckor långt uppehåll.

Återstår att se hur och om han påverkats av skadeuppehållet. Jag tror att det kommer att bli svårare och svårare för Tiger att dominera på det sätt som han har de senaste åren men det har ju sagts förut.

Och Tiger bara fortsätter.

Frågan är hur länge han orkar.

FAKTA

Veckans Golf

PGA-touren

US Open

Torrey Pines, La Jolla, Kalifornien

Förstapris: 7.8 miljoner kronor

Svenskhopp: Robert Karlsson, Carl Pettersson, Henrik Stenson

Titelförsvarare: Angel Cabrera, Argentina

LPGA-touren

Ingen tävling

Europatouren

Saint Omer Open

Saint Omer GC, Frankrike

Förstapris: 950 000 kronor

Svenskhopp: Steven Jeppesen, Rikard Karlberg, Joakim Haeggman

Titelförsvarare: Carl Suneson, Spanien

Veckans svensk:

Det såg länge ut att bli svensk seger i damernas LPGA-mästerskap. Maria Hjorth föll till slut i särspel mot 19-åriga Yani Tseng och det är självklart godkänt. Få spelare hade varit så förtjänta av en major som Mimmi men det kommer säkert om hon fortsätter så här.

Veckans snackis:

Är Tiger frisk i sitt opererade knä eller inte? Han säger själv att han är redo men många är osäkra på hur hans möjligheter påverkats av att inte spela någon tävling på över två månader. Inte jag.

Veckans lista:

1. Black Max. Den skönaste golfbollen som någonsin har gjorts.

2. Tiger och Phil i samma boll första två varven av US Open. Det händer inte så ofta som det borde.

3. Rikard Karlberg. Den unge svenska talangen gjorde ännu en stabil insats på Challengetouren och det är bara en tidsfråga innan han spelar med de riktigt stora pojkarna.