Robert Karlsson i toppstriden i US Open

”Det känns riktigt bra”

Foto: Charlie Riedel
Robert Karlsson slår ut på tredje hålet.
SPORTBLADET

Robert Karlssons fina golfform håller i sig.

Första rundan i US open gick han på ett under par och ligger med i toppen.

– Det känns riktigt bra, jag är riktigt nöjd, säger Karlsson till TT.

Karlsson har spelat bra hela våren och radat upp framgång efter framgång i Europa och det fortsatte även i Torrey Pines i Kalifornien där årets andra major avgörs. På torsdagskvällen svensk tid låg han ett tag fyra under par och var då i ensam ledning. Men treputtar på tre hål gav tre bogeys på de sista sju hålen vilket gjorde att han kom i mål på ett under par, totalt 70 slag. Vid midnatt var Karlsson sexa, två slag från ledning.

– Jag har ju spelat bra under våren och jag är nöjd att jag kunde fortsätta med det här. Det var det jag ville när jag åkte hit, säger Karlsson som lovordar banan.

– Det är en riktigt bra och väldigt vacker bana. Det är ingen omöjlig ruff som den kan vara men greenerna är ganska svåra. Det är kul att spela här.

Även för Carl ”Big dog” Pettersson fungerade spelet bra under den första rundan. Den långtslående svensken gick på par och låg elva när halva startfältet hade spelat klart.

Snett för Tiger

Även om Robert Karlsson och Carl Pettersson spelade väldigt bra riktades förståeligt nog nästan all uppmärksamhet mot bollen med Adam Scott, Phil Mickelson och världsettan Tiger Woods. US open är Woods första tävling sedan majorn US masters för två månader sedan då han kom tvåa bakom skrällen Trevor Immelman. I återkomsten till tävlingsbanan gick det snett på en gång för golfens store dominant. Utslaget på första tee gick rakt ut i ruffen och han tvingades nöja sig med en dubbelbogey på första hålet, något han dock inte var ensam om. Sedan lyckades Woods göra tre birdies men ett par bogeys innebar att han till slut var ett över par. För Phil Mickelson blev det par och Adam Scott slutade på två över par.

Utöver Karlsson och Pettersson är ytterligare sex svenskar med i årets upplaga av US open, ett nytt deltagarrekord för Sverige. Det är bara USA, England och Australien som har fler spelare.

Frågan är hur många svenskar som får spela sista två dagarna? Jesper Parnevik hade sex bogeys och 77 slag, Niclas Fasth en trippelbogey, en dubbel och en blandning av birdies och bogeys för totalt 78 slag och Johan Edfors sex bogeys och en dubbelbogey för hela 79 slag. Den trion får nog svårt att klara kvalet.

Daniel Chopra, två över, och Fredrik Jacobson, tre över, har dock chansen fortfarande. Den åttonde svensken, Henrik Stenson, var ett över par efter fyra hål vid midnatt svensk tid.

TT