RYSARSEGERN

Woods mästare – efter särspel

Foto: REUTERS
SEGERJUBEL TILL SLUT? Tiger Woods skriker ut sin glädje efter en birdie på hål 18.
SPORTBLADET

Särspelet i US open blev en riktig rysare.

Efter 19 särspelshål vann Tiger Woods, 32, till slut sin fjortonde major.

Måndagens särspel mellan världsettan Tiger Woods och kvalspelaren Rocco Mediate lockade tiotusentals åskådare till Torrey Pines, San Diego. Och de bjöd verkligen på underhållning och spänning. Inte ens 18 håls särspel räckte för att skilja dem åt utan det krävdes ytterligare ett särspelshål.

Woods kopplade ett tidigt grepp i matchen och det såg ut som att han hade avgjort när Mediate fick en bogey på det tionde hålet. Då var Tiger tre slag bättre än 45-årige Mediate men sedan vände matchen helt. Mediate tog över och från hål elva till femton tog han in fyra slag på Woods och var plötsligt i ledning med ett slag när tre hål återstod.

En ledning som han höll ända tills sista hålet då Mediate gick på par och Woods sänkte sin birdieputt för att tvinga fram sudden death-särspel. Väl där var det inget snack. Woods behöll sitt lugna spel och klarade att gå på par medan Mediate slog snett och fick en bogey.

Woods har ett enastående facit i särspel, sedan han blev proffs har han spelat tolv särspel och vunnit elva av dem. Måndagens särspel blev ännu ett bevis på att han kunde hålla alla nerver i styr. Nu är Woods med sina fjorton majorsegrar på god väg att nå Jack Nicklaus rekord på arton majorsegrar. För Mediate blev det ingen första majorseger men han var nöjd ändå.

– Det är helt otroligt, det här är stort för mig. Jag var nervös som en katt men jag tror att jag fick Tiger lite nervös också, sade Mediate till amerikansk tv direkt efter avgörandet.

TT