Sörenstam tillbaka där allt började

US Open går på genombrottsbanan

Foto: Rich Schultz
sista chansen För 13 år sedan vann hon US Open, nu kan Annika Sörenstam avsluta med ännu en seger.
SPORTBLADET

Annika Sörenstam är ute på ”The Final Tour”. Den här veckan stannar turnén upp för US Open, tävlingen som hon vann första gången för 13 år sedan och då fick sitt stora genombrott.

– Annika ser ut att må väldigt bra, säger hennes mentor Pia Nilsson till TT.

Det är få som känner Annika Sörenstam bättre än Pia Nilsson. Hon har under hela den långa och fantastiska golfresan coachat Sörenstam och minns US Open med stor glädje.

– Jag kommer ihåg första året hon vann, 1995, då var jag med amatörlandslaget i Italien. Men man försökte ju hålla kontakten med USA för att följa tävlingen så bra som möjligt. Och för mig var det ingen stor överraskning att Annika vann just då. Hon hade spelat så bra, så länge, att det bara var en tidsfråga innan hon skulle ta en stor seger, säger Pia Nilsson.

– Men när hon vann 1996 var jag på plats i Southern Pines och det är min roligaste seger med Annika. Vi hade jobbat mycket tillsammans innan, för att hon skulle orka med trycket som titelförsvarare. Och hon klarade alla hinder, vilket var väldigt starkt av henne.

Snabba greener

Pia Nilsson har precis gått runt banan på Interlachen Country Club i Medina, Minnesota. Hon har talat lite med Annika samt med norskan Suzann ”Tutta” Pettersen som Nilsson jobbar som coach för.

– Jag har inte talat med Annika så ofta senaste månaden, hon har ju haft så mycket sedan hon berättade att hon skulle sluta. Men hennes spel är jättebra och om jag känner Annika rätt så vill hon väldigt gärna lyckas i den här tävlingen.

TT: Hur är banan?

– Den är jättefin men med mycket svåra greener. De är snabba, med stora höjdskillnader och bollen kan lätt rinna av. Det gäller att hitta de rätta vinklarna och ha rätt strategi. Saker som talar för Annika. Sedan är det en jättebra tävling för mig, jag springer runt hela tiden och antecknar flitigt i mitt block hur spelare regerar. För US Open är den tuffaste tävlingen, inte bara på banan, utan med allt runt omkring.

Hjärtat säger Annika

Suzann Pettersen hade ett otroligt bra 2007 med seger i major-tävlingen LPGA-mästerskapen och ligger nu trea på världsrankingen efter mexikanskan Lorena Ochoa och Sörenstam.

I år har Pedersen klarat cutten i samtliga elva tävlingar men är ännu utan seger.

– Det har saknats en del i ”Tuttas” spel. Hon har haft lite problem med svingen och så har hon bytt caddie. Vi har haft flitig kontakt på slutet och nu börjar bitarna ramla på plats. Hon spelade mycket bra förra helgen och var nära att vinna. Jag tror hon kommer att göra en bra tävling.

TT: Vem är din favorit till segern?

– Eftersom jag coachar ett par spelare vill jag egentligen inte nämna något namn. Men visst, lyssnar jag till mitt hjärta så måste jag ju säga Annika.

Sörenstam spelar i samma boll som Suzann Pettersen och amerikanskan Paula Creamer.

FAKTA

Sörenstams resultat i US Open:

Annika Sörenstam spelade US Open redan 1992, som amatör, och slutade då 64:a.

Sedan 1995 har hon spelat tävlingen varje år med följande placeringar:

1–1–ej kval–41–ej kval–9–16–2–4–2–23–1–32.

Svenskarnas starttider

14.00: Liselotte Neumann.

14.22: Eva Dahlöf.

14.33: Sophie Gustafson.

14.44: Annika Sörenstam.

14.55: Helen Alfredsson, Carin Koch.

15.17: Karin Sjödin.

15.28: Louise Friberg.

15.39: Maria Hjorth.

16.01: Linda Wessberg.

(Svensk tid)

De fem senaste segrarna av US open:

2007: Cristie Kerr, USA.

2006: Annika Sörenstam, Sverige.

2005: Birdie Kim, Sydkorea.

2004: Meg Mallon, USA.

2003: Hilary Lunke, do.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM