”Kul att visa att gamla kärringar fortfarande hänger med...”

Alfredsson tvåa i US Open i natt

Foto: Foto: AP
Helen Alfredsson kramar om Paula Creamer.
SPORTBLADET

Helen Alfredsson var nära seger men blev tvåa i US open.

Segrare blev 19-åriga sydkoreanskan Inbee Park, fyra slag före svenskan.

– Kul att visa att gamla kärringar fortfarande hänger med, sade Alfredsson med ett gott skratt.

– Det här var fantastiskt roligt. Speciellt att se att träningen gett resultat, tyckte 43-åriga Helen Alfredsson som låg delad trea med Inbee Park, två slag bakom Stacy Lewis, USA, inför sista rundan på Interlachen country club i Edina, Minnesota.

– Vi spelade Solheim cup här 2002 och jag trivs bra här, det är en bana som kräver allt i spelet, berättade Alfredsson för TT.

Söndagen började bra i de starka vindarna med en birdie på tvåan. Men sen kom missarna och efter tolv hål var hon fyra över par och hade tappat till sjunde plats.

En eagle på trettonde förde in henne i segerdiskussionerna igen eftersom det bara var Inbee Park av toppspelarna som gick under par för dagen. Stacy Lewis, som gjorde sin första proffstävling, gick till exempel fem över för dagen och slutade på delad tredje plats på 288 slag.

För ett år sedan var Inbee Park debutant på LPGA-touren men blev ändå fyra i US open. Nu tog hon sin första proffsseger på 283 slag, efter serien 72–69–71–71.

– Allt har hänt så fort, det är nästan läskigt. Jag försökte verkligen hålla mig lugn där ute i dag och det verkar som det här var min dag, sade Inbee Park.

Park yngste vinnaren

Park blev dessutom den yngste US open-vinnaren, ett år yngre än landsmaninnan Se Ri Pak som vann 1998. Och hon är den tredje yngsta majorvinnaren hittills. Morgan Pressel, USA, var 18 när hon vann Nabisco championship förra året och Yani Tseng, Taiwan var 19 när hon vann LPGA-mästerskapen tidigare i juni.

Alfredsson säkrade en ensam andraplats med en birdie på sista hålet för totalt 287 slag (70–71–71–75).

– Fantastiskt roligt att kunna stå emot trycket och sätta putten på sista hålet.

Alfredsson gjorde sin bästa insats i en major på 15 år. Då, 1993, vann hon Nabisco championship och var tvåa i US open. Hon har också varit trea i Nabisco 1998.

– Jag slår fortfarande långt och det gör skillnad. Om jag inte gjorde det skulle jag inte hänga med, sade Alfredsson som förstås hade sin man, gamle ishockeyspelaren Kenta Nilsson med i publiken.

– Han fick inte gå caddie här. Men det är skönt att ha honom med, han är så lugn och allt blir så roligt när han är med.

Sörenstams mardröm

Annika Sörenstams 56:e och sista runda i US open blev en mardrömsvandring mot en slutlig 24:e plats.

Den trefaldiga US open-vinnaren hade inför den sista dagen spelat upp sig till delad trettonde plats och var med sina 217 slag ”bara” sju slag efter då ledande Stacy Lewis.

När Sörenstam vann US open 1995 var hon fem slag efter inför sista dagen.

– Jag hoppas jag kan göra som jag gjorde 1995, sade Sörenstam efter lördagens runda.

Men söndagens spel inleddes med en bogey och det var bara början. Bogey på hål fem och sex följdes en stund senare av en dubbelbogey på nian och ytterligare bogeys på tian och tolvan. Först på 14:e kom en birdie. En bogey igen på 16:e men sen kom i alla fall en avslutning värd en före detta världsetta med en eagle på sista hålet och rundan slutade på 78 slag, fem över par.

Sörenstam var med sina 295 slag ändå två slag före världsettan Lorena Ochoa som slutade på 297 slag.

FAKTA

Slutresultat US Open:

1) Inbee Park, Korea 283

2) Helen Alfredsson, Sverige 287

3) Angela Park, Brasilien 288

In-Kyung Kim, Korea 288

Stacy Lewis, USA 288

6) Giulia Sergas, Italien 289

Nicole Castrale, USA 289

Mi Hyun Kim Korea, 289

Paula Creamer, USA 289

24) Annika Sörenstam, Sverige 295

51) Maria Hjort, Sverige 300

57) Louise Friberg, Sverige 301

58) Linda Wessberg, Sverige 302