”Ryder Cup större än fotbolls-VM”

Henrik Stenson tycker golfklassikern slår ut allt

Foto: AFP
Sveriges bidrag i den heta golfmatchen mellan Europa och USA: Henrik Stenson och Robert Karlsson.
SPORTBLADET

Hur stort är egentligen Ryder cup för en golfare?

Som fotbolls-VM?

Sommar-OS?

– Lägg ihop dem två. När man har spelat en så vill man aldrig missa en till så långe man håller på, säger Henrik Stenson.

Tycker man att golfsporten mest verkar bestå av en samling profillösa keps-beprydda män i chinos som samlar prischeckar utan att röra en min runt om i världen så har man helt missat Ryder cup.

Trots att det varken är dollar eller rankingpoäng inblandade så går de europeiska spelarna runt med ett flin på läpparna, och bara tanken på att vinna den mytomspunna lagmatchen mot USA verkar slå det mesta i deras karriärer.

– Det här är som golf-VM och golf-OS på samma gång. Just eftersom vi är så få också. Det är tolv man på varje sida, och allt fokus är på oss och de två lagen. Och bara all historia som ligger bakom. En riktig höjdpunkt, säger Henrik Stenson, som mer eller mindre anpassat säsongen efter sin medverkan.

I stället för att spela Masters på Arlandastad och på Gleneagles valde han att ta tävlingsledigt för att kunna förbereda sig på bästa sätt.

– Jag styrde om en hel del. Det är väldigt viktigt för mig att vara med här, säger han.

Andra gången

Även Robert Karlsson gör sin andra start i tävlingen, och han har pratat om den mer eller mindre hela tiden sedan på K Club utanför Dublin för två år sedan.

Att nå laget igen var det stora målet.

– Det är otroligt läckert att vara här. Jag kommer ihåg det som hände på Muirfield 1987, då de absolut bästa spelarna i Europa sopade banan med det amerikanska laget, det är ett av mina starkaste minnen. Och att nu få chansen för andra gången att vara med själv är otroligt, säger Karlsson.

Känns det inte lite galet?

– Jo, det gör det. Så enkelt är det... jag har tänkt flera gånger ”vad gör jag här egentligen?”

”Flyger fram”

Uppladdningen var inte heller den sämsta. Efter två veckor utan att ens ha tittat på klubborna ställde han upp i Tyskland förra veckan bara för att komma igång efter ledigheten, och passade på att vinna säsongens första tävling.

– Det är skönt att komma hit som en vinnare, när man vunnit en tävling så nästan flyger man fram. Och som jag sagt tidigare och kommer säga igen: Har du varit med i Ryder cup-laget så vill du vara med nästa gång igen. Det är en så speciell tävling, sådan speciell atmosfär och så roligt att få vara en del av.

ARTIKELN HANDLAR OM