Allt inför Ryder Cup

SPORTBLADET

Steve Stricker, 41 år

RC-facit: Rookie

Kommentar: Har alltid varit en bra matchspelare och kan verkligen göra birdies när puttningen funkar. Han tjänar på att banan inte är så tufft uppsatt och jag rankar honom högst trots att det är hans första Ryder.

Anthony Kim, 23 år

RC-facit: Rookie

Kommentar: Ung, orädd och i bra form. Kim kan bli en av USA:s viktigaste spelare om han hanterar trycket. Och det tror jag att han gör.

Kenny Perry, 48 år

RC-facit: 0 vinster – 2 förluster

Kommentar: Har haft Ryder Cup som mål hela säsongen då han själv kommer från en liten stad i Kentucky. Vann tre tävlingar på kort tid för att ta sig in och ingen spelare kommer att vara mer laddad.

Phil Mickelson, 38 år

RC-facit: 9 vinster – 12 förluster – 4 delningar

Kommentar: Har aldrig riktigt visat klassen i Ryder Cup men kanske att Phil i Tigers frånvaro kan lyfta ett snäpp och spela upp till sin förmåga.

Ben Curtis, 31 år

RC-facit: Rookie

Kommentar: En evigt underskattad spelare med udda sving. Är han i form så kan han slå vem som helst och puttningen är alltid bra. Säker foursomespelare.

Jim Furyk, 38 år

RC-facit: 6 vinster – 12 förluster – 2 delningar

Kommentar: Precis som Mickelson har Furyk ett uselt RC-facit i förhållande till sina framgångar i slagspel. Måste visa klassen här men jag är tveksam till hur Furyk hanterar lagspelet.

Stewart Cink, 35 år

RC-facit: 3 vinster – 5 förluster – 4 delningar

Kommentar: En av världens bästa puttare men kan då och då svaja lite från tee och i järnspelet. Kommer att få spela mycket och behöver göra det bra.

Chad Campbell, 34 år

RC-facit: 1 vinst – 3 förluster – 2 delningar

Kommentar: Känns inte som en lagspelare men kan samtidigt slå vem som helst i singel. Svårbedömd och missade kvalgränsen senaste i Fedex-slutspelet.

JB Holmes, 26 år

RC-facit: Rookie

Kommentar: Kapten Paul Azinger har fått en hel del kritik efter sitt wildcard till Holmes och det är en chansning. Holmes är från Kentucky och slår fruktansvärt långt. Han får definitivt igång publiken men räcker det?

Justin Leonard, 36 år

RC-facit: 0 vinster – 3 förluster – 5 delningar

Kommentar: Borde egentligen vara högre upp men hans genomusla facit, han är utan seger i åtta matcher, måste betyda något. Har visat skaplig form senaste tiden annars.

Hunter Mahan, 26 år

RC-facit: Rookie

Kommentar: Har spelat helt okej i år men känns inte som någon att hålla i handen när det tar emot. Var topp tio senaste så formen är bra.

Boo Weekley, 35 år

RC-facit: Rookie

Kommentar: Spelade bra tidigt i våras och ifjol men har känts ganska kall sedan dess. Är förmodligen helt oberörd av allt ståhej och det kan vara både bra och dåligt.

EUROPA

Sergio Garcia, Spanien, 28 år

RC-facit: 14 vinster – 4 förluster – 2 delningar

Kommentar: Lyfter sig varje gång i Ryder Cup och han verkar stortrivas i år också. Kan verkligen göra sina medspelare bättre och är obesegrad i foursome. Ett av Europas ankare.

Padraig Harrington, Irland, 37 år

RC-facit: 7 segrar – 8 förluster – 2 delningar

Kommentar: Har inget jätteimponerande facit men han har heller aldrig varit bättre än i år. Stabil i alla delar av spelet och hanterar pressen bra.

Henrik Stenson, Sverige, 32 år

RC-facit: 1 vinst – 1 förlust – 1 delning

Kommentar: Har ett strålande matchspelsfacit i WGC och Seve Trophy 2005. Har dessutom siktat på detta och som vanligt är nyckeln i Stensons spel chippning och puttning.

Lee Westwood, England, 35 år

RC-facit: 14 vinster – 8 förluster – 3 delningar

Kommentar: Har haft ett bra år utan att lyckas vinna och är alltid gedigen i Ryder Cup. Spelade bra med Garcia för fyra år sedan men kan egentligen spela med vem som helst.

Paul Casey, England, 31 år

RC-facit: 3 vinster – 1 förlust – 2 delningar

Kommentar: Gedigen spelare som inte har glänst under säsongen. Kommer ändå att få spela mycket och känns ändå klockren som ett av Faldos wildcards.

Robert Karlsson, Sverige, 39 år

RC-facit: 0 vinster – 1 förlust – 2 delningar

Kommentar: Har gjort sitt livs säsong och kommer förmodligen att bli en nyckelspelare om han visar bra form första dagen. Vann i Tyskland förra veckan och kan numera hantera all press som kastas på honom.

Miguel Angel Jimenez, Spanien, 44 år

RC-facit: 2 vinster – 5 förluster – 2 delningar

Kommentar: har inte imponerat i Ryder Cup historiskt men är en riktig glädjespridare. Kan nog få chansen med Garcia i foursome.

Justin Rose, England, 28 år

RC-facit: Rookie

Kommentar: Har haft ett tungt år med ett par undantag. Har ändå två topp tio de senaste tre tävlingarna men behöver faktiskt bevisa lite.

Sören Hansen, Danmark, 34 år

RC-facit: Rookie

Kommentar: Har spelat bra på träningsvarven men är normalt sett ingen fantastisk puttare. Kan ändå få ett par chanser i bästboll. Kanske.

Graeme McDowell, Nordirland, 29 år

RC-facit: Rookie

Kommentar: Kan verkligen ta sig runt en bana och kan spela bra om han kommer in i det. Ändå inget av de starkaste korten på förhand.

Ian Poulter, England, 32 år

RC-facit: 1 vinst – 1 förlust

Kommentar: Många blev förvånade att Poulter fick ett av Faldos wildcards och jag med. Poulter har egentligen bara två vettiga placeringar i år och känns dessutom inte superstark i pressade lägen.

Oliver Wilson, England, 28 år

RC-facit: Rookie

Kommentar: Spelar stabilt utan att vinna. Kommer kanske att spela någon foursome men knappast bästboll.

FAKTA

Lag

USA

Europa

USA saknar Tiger och ser absolut inte särskilt skräckinjagande ut… just därför ska man kanske nämna att alla spelare i båda lagen kan slå varandra och skillnaden är mindre än det kan se ut som. Ändå är Europa storfavoriter när man läser namnen och meriter senaste tiden.

Lagkänsla

USA

Europa

Svårbedömd kategori eftersom man har noll koll på vad de gör på kvällarna och vid sidan av banan. Alla säger naturligtvis att de har jättekul ihop och att det är bästa veckan i deras liv. Man får gå på hur det ser ut på banan och runtomkring och Europas spelare håller ihop lite mer medan USA:s spelare ofta är själva på rangen eller puttinggreen.

Vinnarskallar

USA

Europa

Eftersom Phil Mickelson och Jim Furyk sällan glänser i Ryder Cup så känner jag mer att USA behöver peppas av spelare som Kenny Perry och Steve Stricker. Europa har Sergio Garcia, say no more.

Publikstöd

USA

Europa

Publiken är högljudd men artig och det råder ingen tvekan om viket lag man håller på. Om det blir tajt kommer publiken att kunna påverka men om USA hamnar under så kan det bli jobbigt tyst.

Kapten

USA

Europa

Paul Azinger har torskat en hel del i Ryder Cup och minns framförallt på Kiawah island då han förlorade mot Ballesteros/Olazabal två gånger om. Ha fick en viktig revsnach på Ollie i singeln och Zinger har alltid brunnit för Ryder Cup. Faldo har gjort ett bra jobb hittills och jag ska inte ifrågasätta hans glöd, men jag ger ändå Azinger min röst som viktigaste på sin post.

Totalt 17-18

Fakta: Spelordning i Ryder cup

Fredag morgon, foursome (spelarna slår varannan gång på bollen):

14.05: Phil Mickelson/Anthony Kim – Padraig Harrington/Robert Karlsson.

14.20: Justin Leonard/Hunter Mahan – Henrik Stenson/Paul Casey.

14.35: Stewart Cink/Chad Campbell – Justin Rose/Ian Poulter.

14.50: Kenny Perry/Jim Furyk – Lee Westwood/Sergio Garcia.

Spelordningen för eftermiddagens bästboll (spelarna använder var sin boll och det bästa resultatet räknas) offentliggörs först efter foursomespelet avslutas.