Osportslig publik sätter färg på Ryder Cup

Hemmapubliken jublar när Europa missar

Foto: Reuters
SPORTBLADET

Publiken jublar när bortalaget missar och skriker halsen av sig när deras egna lag lyckas.

Ryder cup i Louisville, Kentucky, är som en fotbollslandskamp på en golfbana – om det inte vore för en sak:

Båda lagen har vita tröjor.

Efter flera år av förberedelser så var det en detalj som inte riktigt fungerade: På lite avstånd bland publikleden gick det inte att se skillnad på lagen, då både Nick Faldos Europa och Paul Azingers USA valde att spela i vita tröjor.

Dessutom knappast med ett modernt snitt.

– De är helt okej. Det är alltid en smaksak. Det hade sett lite annorlunda ut om jag hade designat dem. Byxorna är bättre än vad vi hade förra gången. Jag hade gjort dem mer blått och gult om jag fick bestämma, sade Henrik Stenson, som piffade upp ”outfiten” med ett par svarta solglasögon.

Förutom den lilla missen i planeringen att tröjorna var vita – även om vissa färgklickar skiljde de åt – så verkar publiken nöjd. Extra nöjda blir de när en europé missar en putt, då de mer än gärna applåderar glatt.

Knappast vad en golfspelare får uppleva varje vecka.

– Det har jag varit med om förut. Det brukar alltid vara några högljudda roliga snubbar som låter. På PGA-mästerskapen senast på andra eller tredje varvet så slog jag en järnåtta på 16:e hålet och så fort jag träffat bollen så var det någon som skrek ”get in the water”. Att gå upp på läktaren och ta någon i kragen är inte aktuellt, så det är lika bra att skita i det. Men den här gången upplevde jag inte att det var så farligt i vår match, sade Stenson.

Efter första dagens spel är ställningen: USA 5 1/2-Europa 2 1/2.

ARTIKELN HANDLAR OM