Sportbladets expert: Vi har aldrig haft en större chans att vinna en major

Herrarna jagar golfhistoria

SPORTBLADET

På damsidan har Annika Sörenstam skämt bort oss.

På herrsidan har det aldrig blivit någon major-seger.

2009 kan det vara dags.

– Jag vet att det är killarnas mål, säger Sportbladets expert Martin Strömberg.

Foto: SIPHIWE SIBEKO

Sveriges herrar har haft ett fantastiskt golfår. Nyligen vann Robert Karlsson Order of Merrit på Europatouren. Tillsammans med Henrik Stenson vann han par-VM och i dag vann Henrik Stenson Nedbank Golf Challenge i Sun City i Sydafrika och tio miljoner kronor i prispengar.

– Tävlingen går ju inte att jämföra med en major vad gäller prestige. Det står inga rankingpoäng på spel, men spelarna som kommer vill vinna och det är spelare av världsklass som är på plats. Jag tycker ändå att det mest anmärkningsvärda är sättet på vilket han vinner med så stor marginal. Det är imponerande, säger Martin Strömberg.

Bara början

Ännu en svensk seger alltså, men frågan är nu om det här är ett löfte om ett strålande 2009 eller bara en tillfällighet. Martin Srömberg tror på det förstnämnda och att vi bara sett början.

– Vi har flera spelare som kommer att följa med tack vare den här framgången som Peter Hansson och Peter Hedblom. Vi är starkare på herrsidan än på damsidan nu. Vi har varit jämna där förut, men inte haft någon topp. På damsidan har vi ju haft flera majorsegrare, inte bara Annika Sörenstam, säger han.

Tre andraplatser

Och det är just det som är målet nu. En majorseger på herrsidan. Jesper Parnevik har haft två andraplatser i British Open och Nicklas Fasth tangerade den bedriften 2001, men nu är det dags att någon når hela vägen.

– Sverige har aldrig haft en större chans att vinna en major än vi har nästa år. Det är ju svårt att toppa formen i golf som det är i fysiska sporter, men jag vet att det är killarnas mål och att de planerar säsongen efter major-tävlingarna. Den svensk som lyckas blir ju superhistorisk och det vill alla bli.