Hon vann allt – utom hemlandets stora kärlek

SPORTBLADET

KÖPENHAMN. En svensk Tiger – som bevisligen varit ganska duktig.

Men snart är Annika Sörenstams golfkarriär över.

Hon vann allt.

Utom det gamla hemlandets stora kärlek.

Sitter på flygplatsen i Köpenhamn och konstaterar att man ser det man vill se. Från min väntplats kan jag se exklusiva butiker som påminner mig om en viss golfstjärna; där finns "Tiger of Sweden" (självklart), Peak Performance (oftast) och Expert (den bästa, många år). Och alldeles intill finns förstås en EXIT, med en bestämd fet pil ut mot det okända.

Annika Sörenstam bör med respekt bli ihågkommen som "en svensk Tiger" (ett begrepp som myntades stolt redan för 60 år sedan, i helt andra sammanhang). För precis som sin vän och träningskompis Tiger Woods kom Annika att förändra golfen. Med en tidigare ojämnförbar satsning på både fys och mental träning intog hon, precis som Tiger, positionen som världsetta och lät andra stjärnor i många stunder spela för andraplatser. Samtidigt som ett affärsimperium, med "Annika" som varumärke, växte fram i hennes spår, precis som...ja, ni förstår.

Har gått miste om uppmärksamheten

Men trots att Sörenstam är känd av idrottsintresserade som "Annika" på de flesta kontinenter, med en karriär som endast Björn Borg och Ingemar Stenmark kan jämföra sig med, har Annika Sörenstam tyvärr aldrig blivit folklig i Sverige. Jag vet att Annika känner det själv, men frågan är om hon egentligen bryr sig – och jag tycker hon till stora delar får skylla sig själv. I dag reser hon med amerikanskt pass och lever mer amerikansk än svenskt, efter 18 år i USA. Och det är just därför hon gått miste om den uppmärksamhet i Sverige som hon egentligen förtjänar.

Annika lämnade Sverige redan som 19-åring och formades till en superstar av amerikanska tränare och rådgivare. Med en amerikansk vinnarinställningen formades hon långt från svensk vardagsmedia. Rådgivarna på IMG har i alla år anpassat hennes karriär till den amerikanska marknaden, och det är därför hon sitter i tv-soffor i USA – inte i det för maknadsföringen så obetydliga Sverige. Och Annika har accepterat det fullt ut. Det finns undantag, men i stort har svenska journalister haft enormt svårt att nå henne.

Jag började följa Annika Sörenstanstams karriär på närmare håll år 2000, då hon som första spelare på USA-touren anlitat en egen fystränare och använde både yoga och mental träning för att maximera sina resultat. Det räckte inte längre att slå bollar på ett övningsfält en hel arbetsdag. Annika tog tillbaka förstaplatsen på världsrankingen och behöll den med enormt fokus fram tills i fjol, då Lorena Ochoa tog över. Senaste åren har vi upplevt en förvandlingen som denna vecka tar oss till en turnering i Dubai – Annika har funnit glädje på andra håll. Nu väntar ett nyt tliv med blivande maken Mike. Paret har ett varumärke och några hundra miljoner på banken att förvalta. Dessutom lockar skidåkning, vinkvällar med goda vänner och förhoppningsvis en framtid som föräldrar.

Barnboken finns i golfens Hall of Fame

Men i en unik artikelserie berättar Sportbladet den här sista tävlingsveckan historien om Annika Sörenstam, den blyga förortsstjejen som blev en världsstjärna.

Du kommer att få läsa om deraljer som att när Annika var två år gammal läste mamma Gunilla en bok med en liten blond tjej med tofsar, som enligt texten på baksidan var "en snäll och duktig flicka". Bokens namn var "Duktiga Annika", skriven av Elsa Beskow. Den finns idag den i en glasmonter i golfens Hall of Fame.

Och visst var hon enormt duktig, Annika.

Tiger of Sweden.