”HON HAR VARIT HELT OTROLIG”

Sörenstam hyllas av förebilden Borg: En fantastisk person

Foto: FOTO: KRISTER HANSSON, AP
SPORTBLADET

GÖTEBORG/DUBAI. En av svensk idrotts största vinnare tar farväl denna vecka.

Och hyllas av den allra ­störste:

– Annika Sörenstam har gjort allt man kan göra som världsetta, så jag kan förstå att hon vill göra annat nu, säger Björn Borg.

Efter 15 år som en av världens främsta väljer Annika Sörenstam att lämna tävlingsgolfen. I Dubai Ladies Masters sätter hon punkt för en av svensk idrotts mest framgångsrika karriärer.

I januari gifter hon sig med sin fästman Mike McGee och hoppas så småningom bli mamma.

Dessutom väntar en storsatsning på affärskarriären, där egna varumärket ”Annika” står i centrum.

– Det känns lite vemodigt, berättar hon för Sportbladet.

Många supportrar har genom åren hyllat den tidigare världs­ettan och i det kommande numret av Sportmagasinet väljer Sörenstams egen idol och förebild att stämma in i applåderna:

– Det Annika har presterat inom golfen är helt otroligt, hon har ju vunnit allt man kan vinna, säger Björn Borg till Sportmagasinet.

”Går gärna en runda”

– Jag har tyvärr aldrig träffat Annika men jag har följt det hon har gjort i många, många år. Den känsla­ man får av henne är att hon är en fantastisk person med båda fötterna på jorden.

Vad säger du om att hon nu avslutar sin karriär?

– Jag kan förstår hur hon känner sig. Hon har gjort allt man kan ­göra som världsetta, så jag kan förstå att hon vill göra annat nu.

– Men Annika har varit helt fantastisk, helt otrolig. Jag skickar gärna en hälsning till henne genom tidningen. Jag önskar henne lycka till med vad hon än tar sig för i framtiden.

Spelar du själv mycket golf?

– Nej, men lite grann. Jag skulle gärna gå en runda med Annika!

Sportbladet hade kontakt med Annika Sörenstam förra veckan, då hon laddade upp inför avskedet ­genom att med en väninna åka på yoga-läger i Indien.

Hon gladdes förstås över hälsningen från Björn Borg, som redan tidigt var en inspirationskälla:

– Kul att höra att han är golfare och har följt min karriär!

Tackar för inspiration

Har du någon hälsning tillbaka?

– Ja. Tack för din inspiration!

Bjuder du kanske in honom på en runda golf?

– Ja, självklart gör jag det!

Eftersom Annika själv var en stor talang i tennis – 16 år gammal ingick hon bland annat i samma träningsgrupp som Niclas Kulti i Kungsängen – är det kanske inte otänkbart att det även kan bli en tennismatch efter den där golf­rundan.

Ett möte mellan två idrottspensionärer.

Två av de allra största inom svensk idrott.

FAKTA

Annika Sörenstam

Ålder: 38 år. Meriter: Världsetta i golf i åtta säsonger. Över 90 vinster i större golfturneringar, världen över. Bragdguldet, två Jerringpris. Inspelade prispengar: 22 miljoner dollar. Familj: Fästmannen Mike McGee (de gifter sig den 10 januari). Bor: Orlando, USA.

Björn Borg

Ålder: 52 år. Meriter: Världsetta i tennis i fyra säsonger. Över 70 vinster i större turneringar. Två Bragdguld, ”Århundradets svenska idrottsman” under 1900-talet. Inspelade pris­pengar: 3,6 miljoner dollar. Familj: Hustrun Patricia och sönerna Robin och Leo. Bor: Ingarö, utanför Stockholm.